Un studiu a aratat ca doar 37% dintre persoane isi negociaza salariul, in timp ce, uimitor, 18% nu fac asta. Chiar mai rau, 44% dintre respondenti sustin ca nu au adus deloc subiectul unei marire de salariu in discutie. Cel mai important motiv pentru care majoritatea nu indraznesc sa cearca o marire de salariu este frica.

Si stim: Negocierea poate fi infricosatoare. Dar ceea ce este chiar mai nasol este sa nu negociezi deloc.

Deci, chiar daca sunteti barbat sau femeie, la primul loc de munca sau a cincilea, este timpul sa pui putin picioarul in prag si sa incepi negocierea. Iti oferim cateva sfaturi de la experti pentru a obtine cu succes marirea dorita.

Cunoaste-ti valoarea

Daca ai de gand sa obtii salariul pe care il meriti, este esential sa iti cunosti nivelul de calificare si competenta.

Estimeaza corect

Cere un salariu corect, dar cere un pic mai mult pentru a lasa loc pentru compromis. Documenteaza-te cat primesc altii pentru o munca asemanatoare, in conditii asemanatoare.

Fi tacut

In timpul negocierilor salariale, este adesea cel mai bine pentru a permite cealeilalte parti sa vorbeasca. Destul de ciudat, tacerea poate fi la fel de eficace ca lacrimile, furia si agresiunea." Tacerea e de aur.

Fii persistent 

In multe cazuri, angajatorul va respinge prima cerere pentru o oferta mai mare. Nu lasa acest lucru sa te descurajeze; justifica salariul propus si explica modul in care compania va beneficia de investitia facuta

Planifica timpul potrivit

Se pare ca, sincronizarea este totul. Cei mai multi oameni, asteapta sezonul de evaluare a performantelor pentru a cere o marire a salariului. Incepe sa vorbesti cu seful tau despre obtinerea unei mariri de salariu cu trei-patru luni inainte, adica atunci cand se decid bugetul companiei.

Stai pozitiv

Negocierea poate fi infricosatoare, dar trebuie sa pastrezi intotdeauna conversatia intr-o nota pozitiva.

Incepe conversatia cu ceva de genul, "Ma bucur sa lucrez in compania dvs si gasesc proiectele mele foarte provocatoare. In ultimul an, m-am simtit ca domeniul de aplicare al muncii mele s-a extins un pic. Cred ca rolurile si responsabilitatile mele, si contributiile mele au crescut. As vrea sa discut cu dvs posibilitatile de revizuire a compensarii mele".