Dupa cum s-a dovedit, cele mai multe refuzuri de angajari, nu sunt datorate candidatilor care nu dispun de competentele tehnice necesare, ci de candidatii care nu au o atitudine si gandire adecvata. Deoarece tot mai multi angajatori au constientizat acest fapt, ei devin din ce in ce mai deschisi pentru angajarea candidatilor care au o atitudine castigatoare si abilitati nu-asa-perfecte.

Ceea ce acest lucru inseamna pentru tine, ca si candidat la un loc de munca, este ca poti fi un superstar, chiar daca nu esti complet calificat pentru un post. Tot ce iti trebuie este o mentalitate buna.

Pentru a va ajuta sa construiti acea stare de spirit, va recomandam cateva trasaturi si caracteristici de cultivat si demonstrat in timpul interviurilor:

Optimismul

Un studiu recent a constatat ca angajatii care au trecut un test de optimism si un test de aptitudini (optimistii) i-au depasit pe cei care au trecut doar testul de aptitudini (pesimistii) cu 31%. Chiar si cei care au obtinut un rezultat foarte mare la testul de optimism, si au picat testul de aptitudini au fost in masura sa depaseasca pesimistii care au picat testul de optimism si au trecut testul de aptitudini!

Idee este ca, daca ai un interviu pentru un loc de munca in care nu esti calificat, cel mai intelept pentru tine este sa demonstrezi o perspectiva optimista asupra capacitatii tale de a reusi. Acest lucru ar putea fi tot ce ai nevoie pentru a convinge un angajator sceptic sa iti dea o sansa.

Perseverenta

Perseverenta este un element cheie in domeniul vanzarilor: 80% din vanzari sunt realizate in al 5-12-lea contact cu un potential client. Daca nu ai calificarile potrivite pentru un job, unul dintre lucrurile pe care le poti face pentru a fi angajat este sa arati ca esti determinat si perseverent.

Curajul

Firmele antreprenoriale si intreprinderile inovatoare sunt dornice sa angajeze oameni care sunt dispusi sa isi asume riscuri si sa se deplaseze in afara zonelor lor de confort. Daca poti demonstra aceste calitati unui angajator, vei deveni un candidat care are mentalitatea intreptata spre succes si poti fi potrivit pentru locul de munca, chiar daca nu ai toate abilitatile tehnice pe care le solicita locuri de munca dorit.

Inteligenta emotionala/Calm

Lipsa inteligentei emotionale duce la refuzul unei angajari, mai mult decat lipsa de competente tehnice. Candidatii care nu pot isi pot gestiona emotiile, nu vor castiga increderea angajatorilor, indiferent de modul in care sunt calificati din punct de vedere tehnic.

Daca doresti sa fi vazut ca un candidat potential, ar trebui sa iti poti prezenta inteligenta emotionala potentialilor angajatori. Este deosebit de important sa dovedesti intervievatorului ca iti poti gestiona emotiile chiar si cele mai dificile situatii.

Confortabil cu schimbarea

In lumea volatila de astazi, agilitatea, adaptabilitatea si confortul la schimbare sunt calitati vitale. Angajatii care nu imbratiseaza schimbarea pot fi pasivi pentru intreprinderile moderne, in timp ce aceia care sunt deschisi la schimbare si vad asta ca pe o oportunitate de a invata, sunt apreciati pe piata talentelor de astazi. Daca doresti sa impresionezi un angajator, arata-i ca esti adaptabil si gata sa inveti lucruri noi.

Desigur, nu exista nici o garantie ca aceste mentalitatile puternice vor fi intotdeauna suficiente pentru a iti asigura un loc de munca. Cu toate acestea, este adevarat ca, dintre doi candidati cu abilitati egale, candidatul cu cea mai buna mentalitate va fi candidatul care va primi slujba.

Mai mult decat atat, chiar daca nu posezi toate competentele tehnice enumerate in anuntul locului de munca, ai o sansa buna sa primesti acel loc de munca, atata timp cat ai atitudinea si personalitatea potrivita. O stare de spirit de succes poate debloca usile pe care nu ai visat ca le vei putea deschide vreodata.