Când ești tânăr și nu trebuie decât să te întreții pe tine însuți, lucrurile sunt mult mai simple și nici efectele nu sunt dureroase. În schimb, când starea financiară a familiei depinde foarte mult de câștigul pe care îl aduci lună de lună, lucrurile stau complet diferit.

Multe persoane primesc această veste când se așteptă mai puțin, chiar dacă în ambient sunt semnale de alertă prezente de multă vreme. Dacă obervi aceste semene, trebuie să te pregătești să îți cauți alt loc de muncă. De exemplu, dacă observi că șeful și colegii tăi îți critică munca de care înainte erau mulțumiți și că ți se adresează cu un ton plin de reproș, este un semn rău.

În schimb, dacă concedierea a fost neașteptată și nu ai putut percepe semnele, există câteva sfaturi și recomandări care te vor ajuta să depășești cu succes acestă situație. Mai jos am detaliat fiecare idee:

Conversează cu partenerul de viață, familia, copiii etc.

Este necesar să vorbești cu famlia ta pentru a evita sentimentele de vinovăție și pentru a depăși cu ușurință momentul. Nu permite ca depresia să pună stăpânire pe tine. Încearcă să nu îți neglijezi alimentația, înfățișarea, sănătatea, familia. În aceste momente ai nevoie de multă putere.

Întâlnește-te cu prietenii

Ieși în oraș, încearcă să te distrezi, să vezi un film frumos, să bei o cafea într-un loc relaxant, să întâlnești oameni noi etc. Evită pesoanele negative și bucură-te de lucrurile pe care înainte le evitai din cauza lipsei de timp.

Prepară o strategie de acțiune

Odată ce ți-ai fortificat buna dispoziție, fă o listă a companiilor pentru care cunoștințele tale și experiența ta le-ar fi utilă. Apoi, pregătește-ți CV-ul cu multă atenție.

Îți recomand să îl ajustezi în funcție de locul de muncă la care aspiri. Descrie cu atenție ceea ce știi să faci și vorbește despre capacitatea ta de adaptare și de învățare repetată.

Comunică cu prieteni și cunoștințele care te pot recomanda

Sună persoanele care au contacte bune și care au putere de convingere. Forma cea mai ușoară de a găsi de un loc de muncă este prin intermediul recomandărilor.

Când ți-ai programat un interviu de angajare, du-te cu o atitudine pozitivă

Gândește-te că ești un vânzător și că trebuie să convingi interlocutorul tău să cumpere podusul pe care îl promovezi, adică pe tine. Arată-te sigur de calitățile tale, pregătirea pe care o ai și experiența de care dispui. Faptul că ai fost concediat nu trebuie să te descurajeze și nici să te facă să te simți neajutorat. În tine stă puterea de a schimba lucrurile.

Dacă consideri că fostul tău șef va da recomandări rele despre tine, mai bine nu îi mai vorbi intervievatorului despre locul de muncă anterior. Dacă, totuși, job-ul anterior este foarte important pentru tine și dorești să îl menționezi, poți să o faci. Însă, dacă ești convins că va suna pentru a cere referințe, menționează poblema, dar spunându-i că ați avut o mica neînțelegere. De asemenea, roagă-l să ceară recomadări despre tine și colegilor cu care ai lucrat sau supraveghetorului. Asta doar în cazul în care cunoști că relația dintre tine și unul dintre foștii tăi șefi nu a fost tocmai bună. Este important să discute și cu foștii tăi colegi pentru a înțelege cum te comporți în timpul lucrului în echipă și dacă ești o persoană pe care cei din jur se pot baza.