Majoritatea informatiilor care pot fi gasite pe diferite forumuri, legate de acest subiect, sunt in cel mai bun caz incomplete si in foarte multe cazuri sunt chiar eronate. In opinia oamenilor, o companie de recrutare este “serioasa” sau legala daca nu percepe comision de la candidati. Aceasta afirmatie este total gresita. Pentru a demonstra acest lucru o sa citez in continuare din legea 156/2000 Norme. Articolul 7 alineatul 3 din cadrul acestei legi spune asa:

“Pentru efectuarea activităţilor de mediere prevăzute la alin. (1) lit. b)-e) agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate pot percepe un tarif de mediere care să acopere costurile acestora.”

In cadrul aceleiasi legi articolul 9, alineatul 2, spune ca:

“Dacă tarifele pentru prestarea serviciilor de mediere sunt încasate de la angajatori străini, agenţii de ocupare a forţei de muncă nu pot pretinde plata serviciilor de mediere şi de la solicitanţii de locuri de muncă în străinătate.”

Din cele 2 alineate de mai sus, care au fost extrase “cuvant cu cuvant” din legea 156/2000, putem deduce foarte simplu ca agentiile de recrutare au dreptul sa perceapa comisione de mediere, atat de la angajatori cat si de la candidati, cu conditia sa nu perceapa aceste comisioane atat de la unii cat si de la ceilalti in acelasi timp. Din pacate, nici candidatii si nici agentiile de recrutare nu stabilesc de la cine se percepe comisionul de mediere. Acest lucru este stabilit de raportul dintre cerere si oferta. Acest lucru inseamna ca pentru anumite pozitii cum ar fi doctori, asistenti medicali, specialist IT etc, pentru care este foarte greu de gasit candidati, companiile angajatoare sunt dispuse sa plateasca agentiilor de recrutare toate taxele de mediere. Pe de alta parte, pentru pozitii in agricultura, munca necalificata, domeniul Hoteluri/Turism si altele pentru care este foarte usor de gasit candidati, mai ales in perioada aceasta in care sute de mii de romani sunt someri, angajatorii nu vor plati agentiilor de recrutare comisioanele de mediere. Acesta este motivul pentru care, companiile de recrutare au ajuns sa perceapa comisioane de la candidatii care sunt in cautarea unui job.

In cazul in care doriti sa aflati daca o agentie de recrutare functioneaza legal, apelati la persoane competente, care au cunostintele necesare pentru a va raspunde corect la intrebarile d-voastra, cum ar fi un avocat sau o firma de consultanta. Intr-adevar este mult mai simplu si mai putin costisitor sa chat-uim cu diferiti necunoscuti despre acest subiect sau sa punem cateva intrebari pe forum si apoi sa asteptam raspunsuri, care de cele mai multe ori vin de la persoane care nu au pregatirea necesara sa raspunda. In continuare, vom prezenta cateva modalitati de a verifica daca o agentie de recrutare functioneaza legal si este de incredere.

  • Orice agentie de recrutare care plaseaza forta de munca in strainatate, pentru a functiona legal, trebuie sa aiba codul CAEN 7810 – Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca. Retineti ca orice companie, care nu are acest cod CAEN, nu are dreptul de a plasa cetateni romani la munca in strainatate. Codul CAEN se afla pe certificatul de inregistrare al companiei, deci tot ce trebuie sa faceti este sa cereti o copie a acestuia. In acest fel veti afla si daca compania exista cu adevarat.
  • Orice agentie de recrutare care plaseaza forta de munca in strainatate, trebuie sa fie acreditata de ITM – ul judetului in care este inregistrata agentia respectiva. (ITM – Inspectoratul Teritorial de Munca). Aceasta acreditare, licenta, este defapt un document pe care orice agentie care are o astfel de activitate, trebuie sa-l detina. In consecinta, daca doriti sa verificati compania prin care doriti sa ajungeti in strainatate, cereti- le sa va arate acea acreditare. Cei care o au sunt in regula…de ceilalti feriti-va!
  • Daca doriti informatii despre o anumita agentie de recrutare, in loc sa apelati la persoane necunoscute de pe internet, sunati la ITM. Orice agentie de recrutare legala, trimite trimestrial rapoarte la ITM, de aceea ITM-ul stie foarte multe lucruri despre activitatea acelei agentii. ATENTIE! Daca doriti sa aflati informatii despre o agentie de recrutare din Cluj Napoca, sunati la ITM Cluj. Daca veti suna la ITM Bucuresti, cu siguranta ei nu vor stii sa va dea nici o informatie si c el mai probabil va vor spune ca nici nu au auzit de acea agentie.