În primul rând, este binecunoscut faptul ca în strainatate grila salariala este net superioara celei din România, indiferent ca mergem sa muncim pe santier sau într-un birou din cadrul unei companii multinationale. Important este ca fiecare dintre noi sa constientizeze faptul ca, o data plecati la munca în strainatate, beneficiile nu ni se ofera pe tava. De aceea, decizia de a pleca din tara pentru a munci pe bani mai multi, în alte tari din Europa si nu numai, trebuie sa fie cântarita foarte bine.

Principalele avantaje atunci când luam decizia de a pleca la munca în strainatate

Primul si poate cel mai important aspect este cel legat de salariu. Astfel, conform unor studii efectuate, majoritatea românilor care decid sa plece sa munceasca în strainatate, aleg aceasta variant strict din motive financiare. Situatia financiara din tara, care ne plaseaza din punct de vedere al grilei de salarizare pe ultimele locuri din Uniunea Europeana, determina foarte multi români sa accepte si joburi care necesita un efort fizic sustinut. Un alt aspect de luat în seama este faptul ca, în strainatate, muncitorii necalificati îsi pot gasi mai usor un loc de munca., în timp ce în România, foarte multi au statut de someri.

Un alt avantaj al deciziei de a pleca în strainatate îl reprezinta oportunitatile pentru cunoastere. Ne referim aici, în special, la diferentele de mentalitate, cultura sau educatie. De asemenea, în functie de locatiile pe care ni le alegem, ne putem trezi cu oportunitatea de a avea acces usor la educatie si informatie. O experienta la un loc de munca în strainatate reprezinta si o buna oportunitate de a ne îmbogati bagajul de cunostinte. Astfel, la un moment dat, în functie de conditiile de oferite în tara respectiva, putem ajunge în situatia în care trebuie sa alegem daca revenim sau nu în România.

Se spune ca traiul de acasa nu se compara cu nimic altceva. Aceasta teorie este perfect valabila atâta timp cât nu reusim sa ne adaptam noului mediu în care traim. De aceea, cei care îsi doresc sa experimenteze cât mai multe lucruri se vor adapta mult mai usor traiului din strainatate. De asemenea, un job în strainatate, pentru multi dintre noi, poate reprezenta un vis devenit realitate. Vom descoperi locuri si culturi diferite, dar si un trai într-un mediu cu totul si cu totul diferit fata de cel cu care eram obisnuiti. De asemenea, într-o tara straina putem fi siguri ca vom avea parte si de factorul de adrenalina.

Un job din strainatate ne poate ajuta mult si din punct de vedere profesional. De exemplu, pentru cei care vor obtine un intership în strainatate, aceasta experienta dobândita dincolo de granitele tarii va cântari foarte greu în CV, mai ales în cazul celor care vor sa se angajeze în România. Cel mai la îndemâna exemplu este cel al multinationalelor, acolo unde este necesar sa se cunoasca o limba straina.

Astfel, cel putin ca experienta, obtinerea unui job în strainatate poate reprezenta nu doar o rampa de lansare în cariera, ci si o oportunitate de a ne îmbogati bagajul de cunostinte.