Orice agentie de recrutare care functioneaza dupa norme legale, se ghideaza dupa Legea 156 din 2000 – legea care ii protejeaza pe romanii care muncesc in strainatate - care spune printre altele ca „pentru efectuarea activităţilor de mediere prevăzute la alin. (1) lit. b) – e) agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate pot percepe un tarif de mediere care să acopere costurile acestora.” Pe langa acest lucru, Legea specifica foarte clar că „Agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate nu vor percepe în afara tarifului prevăzut la art. 7 alin. (3) comisioane şi nu vor pretinde garanţii de la persoanele mediate, respectiv de la persoanele angajate în străinătate cu contract individual de muncă.”

Asadar, a percepe taxa de mediere unui candidat, inainte de plecare, este perfect legal, dar pe langa aceasta taxa, agentiile nu au dreptul legal sa mai ceara alte comisioane. De asemenea, conform Legii 156/2000, taxa de mediere se ia doar dintr-o singura parte, fie de la candidat, fie de la angajator, nicidecum din ambele parti.

Toate agentiile de recrutare care sunt platite de catre angajatori pentru serviciile de recrutare si plasare a unui candidat, nu au dreptul legal sa mai ceara alta taxa candidatului. Asadar, inainte sa platiti o taxa de mediere, puteti sa va interesati inainte daca angajatorul a platit pentru dumneavoastra sau nu.

In mod normal si corect, taxa de mediere ar trebui sa fie platita de candidat doar DUPA semnarea unui contract de MUNCA, in tara, insa, sunt multe firme de recrutare care percep aceasta taxa dupa ce candidatul semneaza contractul de mediere, care nu este tot una cu cel de munca si de aici multe persoane se plang ca au luat teapa de la diverse firme de recrutare. Fiecare agentie de recrutare este obligata prin lege sa specifice in contractul de mediere, suma taxei de mediere si daca exista, avansul la taxa de mediere.

In concluzie, perceperea taxei de mediere de catre agentiile de recrutare, este o procedura perfect legala si normala pentru serviciile oferite. Exista si agentii care nu percep taxe de mediere, dar asta doar pentru ca aceasta taxa este platita de catre angajator iar existenta unei taxe de mediere inainte de plecare nu este un motiv ca sa etichetati agentia ca fiind “tepara”.

Nu uitati, taxa de mediere se plateste dupa semnarea unui contract individual de munca, in tara si doar o singura data!