Tot mai multi romani se plang ca nu le mai ajung banii castigati si se orienteaza spre un alt loc de munca in tara sau in strainatate, insa multi accepta sa faca multe compromisuri pentru a obtine un loc de munca, chiar si muncind la negru, fara sa se gandeasca la consecintele pe care le poate avea nesemnarea unui contract de munca.

Asta inseamna sa munciti la negru, sa nu semnati un contract de munca legal si implicit sa nu beneficiati de tot ce va ofera un contract de munca.

Mai ales in strainatate, angajatorii profita de faptul ca aveti nevoie disperata de un loc de munca si evita sa va faca acte sau sa semneze un contract de munca pentru a nu plati alte taxe si impozite statului. Ba mai mult, uneori salariul e mult mai mic decat ati merita pentru postul respectiv, orele de munca sunt mai multe si nu beneficiaza de zile libere.

Cei mai vizati sunt muncitorii necalificati care isi cauta un loc de munca, deoarece multi nu au o diploma sau se lovesc de bariera varstei si accepta sa munceasca chiar si zilieri in agricultura, fabrici, depozite sau diferite activitati de constructii si amenajari exterioare.

Mai jos o sa va dau mai multe motive pentru care nu ar trebui sa muncim la negru:

  • Cei care accepta sa munceasca fara contract de munca, “strica piata muncii” si apoi angajatorii ofera salarii din ce in ce mai mici, nu la valoarea reala a muncii depuse.
  • Nu veti benefica de asigurari sociale si medicale. Asadar, sa nu va mirati daca nu veti avea pensie sau daca trebuie sa platiti sume uriase in cazul unei interventii medicale
  • Nu veti avea siguranta ca la sfarsitul zilei/lunii veti fi platit sau in cel mai fericit caz, vi se va da salariul dar poate cu intarziere de o luna, doua.
  • Vi se pot promite un anumit numar de ore si defapt sa lucrati 14-16 ore/zi, despre concediul de odihna nici nu se pune problema.
  • Sunt foarte multe cazuri in care se aude de trafic de persoane sau abuzuri, mai ales printre persoanele de sex feminin, tocmai pentru ca nesemnand un contract de munca, nu aveti informatii despre angajator.
  • Daca sunteti dat afara, nu vezi beneficia de somaj
  • In cazul in care aveti copii, nu vi se va plati indemnizatia pentru cresterea copilului

Chiar daca, la prima vedere e un motiv de bucurie pentru ca va ofera un ajutor financiar, munca la negru va aduce numai dezavantaje si intotdeauna pe termen lung veti avea de pierdut. Tocmai de aceea, inainte sa plecati la munca in strainatate trebuie sa va asigurati ca semnati un contract de munca cu angajatorul, inclusiv in limba romana, ca aveti toate informatiile despre companie si despre munca pe care trebuie sa o efectuati.