Ca orice lucru pe care îl facem în viata, decizia de a pleca la munca în strainatate prezinta o serie riscuri pe care, daca nu suntem atenti, ne pot crea multe neplaceri. Tocmai de aceea, o astfel de decizie trebuie luata dupa o analiza profunda si echilibrata pentru ca viata într-o tara necunoscuta nu este deloc usoara si prezinta o serie de riscuri.

Care sunt riscurile de care trebuie sa ne ferim atunci când alegem sa plecam la munca în strainatate?

De multe ori, frica de nou reprezinta o frâna în calea dezvoltarii personale si profesionale a omului. Din comoditate sau, pur si simplu, de frica, multi spun pas provocarilor din viata. Nu putine au fost cazurile când teama ne-a facut sa facem un pas înapoi în momentele importante din viata. Astfel, traiul într-o tara noua înseamna un nou mod de viata cu care trebuie sa ne obisnuim si sa îl luam de la capat. La început, în functie de fiecare persoana în parte, trebuie sa trecem printr-o perioada mai lunga sau mai putin lunga de acomodare. Trebuie sa constientizam faptul ca vom fi nevoiti sa ne obisnuim cu regulile tarii si orasului în care vom locui si cu modul de a ne integra în sistemele de organizare ale societatii. De asemenea, trebuie sa învatam cât mai repede limba respectiva pentru a putea fi asimilati de locuitori cât mai rapid în comunitatea lor, dar si pentru a evita îngreunarea unor proceduri ce tin exclusiv de limba.

Poate cel mai dur lucru de care ne lovim atunci când alege sa aplicam pentru un job în strainatate este faptul ca riscam sa ne rupem de familie si de cei dragi. Vorbim aici de familie, prieteni sau copii. Toate aceste persoane apropiate vor deveni prezente cât mai rare în viata fiecarei persoane care alege sa plece la munca în strainatate. Specialistii sunt de parere ca o decizie în privinta drumului profesional trebuie luata cât mai devreme. S-a demonstrat faptul ca pentru studenti impactul plecarii de langa cei dragi este mai putin resimtit decât în cazul persoanelor care au copii.

Un alt factor de risc pe care trebuie sa îl luam în seama este discriminarea. Oricine se afla într-o tara straina traieste cu aceasta amenintare iar, cazurile cu români discriminati în diferite tari din Europa nu au fost deloc putine. Acest lucru vine si din faptul ca, în unele tari din Europa, românii si bulgarii sunt singurii cetateni comunitari care nu au permis legal de munca. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont atunci când luam decizia de a aplica pentru locuri de munca in strainatate este acela ca succesul nu este garantat. Trebuie sa constientizam faptul ca nu toate lucrurile sunt roz atunci când aplicam pentru un job în strainatate. Putem avea dezamagiri legate de salariu, de asteptarile legate de devoltarea profesionala sau de mediul în care locuim. Important este sa trecem peste toate aceste neplaceri si sa fim constienti, atunci când plecam la un nou drum, ca putem avea parte si de neplaceri.

Asadar, daca încercam sa prevenim toate aceste neplaceri, decizia de a aplica pentru un joburi in strainatate se poate dovedi una înteleapta.