Inainte de a lua insa o astfel de decizie, asigura-te ca esti pregatit sa stai aproape tot timpul departe de familie. Daca asta nu constituie o problema pentru tine, iata ce ar mai trebui sa stii despre acest loc de munca:

Vei avea mai multe responsabilitati

Un insotitor de bord nu doar le zambeste oamenilor si se asigura ca dispun de tot ce le trebuie, ci face si o serie de alte activitati, care includ:

  • face inventarul bauturilor racoritoare
  • se asigura ca echipamentul de urgenta este suficient si in stare functionala
  • demonstreaza cum se folosesc mastile de oxigen si centurile
  • linisteste pacientii care calatoresc singuri si sunt agitati
  • ofera informatii cu privire la pozitia avionului si stadiul in care sa afla zborul

Conditiile de munca pot fi provocatoare

Vei face ture de 10-14 ore, timp in care vei avea voie sa cobori doar cateva minute in aeroport atunci cand este posibil. Dupa ce ti-ai completat tura, va trebuie sa iei o pauza de minim 9 ore inainte de urmatorul zbor. Vestea buna este ca atunci cand te afli departe de casa, cele mai multe agentii iti vor oferi conditii de cazare si mancare gratuite, dandu-ti astfel ragaz sa iti alimentezi pasiunea de a calatori vizitand orasele in care ajungi.

Ai grija insa ca orele petrecute la bordul unui avion, chiar daca nu sunt asa de solicitante, se dovedesc a fi mult mai obositoare decat cele petrecute la un birou de exemplu. Un studiu a aratat ca la sfarsitul unei ture de lucru, un insotitor de bord poate fi la fel de obosit ca si un functionar bancar care a muncit timp de 8 ore.

Nu vei face avere

Odata ce ai ales un job ca insotitor de bord trebuie sa te multumesti cu salariul oferit. Nu prea vor mai exista sanse de a primi bonusuri sau o inaintare in grad, deoarece nu prea ai cum sa demonstrezi ca esti mai bun decat ceilalti angajat si ca poti face mai mult decat ce ti se cere.

Salariul in Romania incepe de la 1000 RON si difera in functie de agentie, in timp ce in strainatate poate ajunge pana la 2000-3000 de euro lunar.

Trebuie sa cunosti cel putin o limba straina

De obicei, diploma de absolvire a liceului este suficienta pentru a te putea angaja ca insotitor de bord, insa pe langa asta cele mai multe agentii iti vor cere sa sustii un examen care sa ateste ca vorbesti fluent cel putin o limba straina. Cea ideala este, bineinteles, engleza, insa nu este o regula.