Cum ar fi dacă milioane de cetățeni ar discuta despre problemele economice, despre pensii sau despre alte chestiuni care i-ar privi pe toți. Cum ar putea fi informați, cum li s-ar colecta voturile, cum li s-ar da cuvântul? Elevii dintr o școală nu pot participa, cu toții, la discuții privind soluționarea chestiunilor ce-i privesc; ei își aleg reprezentanții și așteaptă ca aceștia să le susțină cât mai bine interesele.

Când discutăm despre reprezentare nu ne referim doar la membrii Parlamentului, la membrii Consiliului Local, la Președinte sau la Primar, la reprezentantul în Consiliul de administrație al școlii. Viața unui om activ presupune sarcini și evoluție, o familie și un serviciu, prieteni și viață socială. Deși am fost învățați că e mai bine ,,să faci totul cu mâna ta,,, adică de unul singur, în unele domenii, astăzi, acest obicei a devenit caduc.

Poți să înființezi singur o Societate, dar poți desemna pe cineva să o facă (o persoană cu experiență, cu exercițiu, cu abilități, cu cunoștințe); te va scuti de mult efort, de nervi, de ore și zile pierdute, de întrevederi cu funcționari mai mult sau mai puțin amabili, mai binevoitori sau mai acri.

Atunci când ai deja o societate și trebuie să depui, lunar, bilanțuri, declarații, s-ar putea să găsești persoane/societăți care să facă asta în locul tău contra unui comision cu puțin peste valoarea litrilor de benzină pe care i-ai fi cheltuit într-o zi de alergătură pe la Instituții. Ai putea să-ți cauți de unul singur un apartament sau o vacanță, dar, când te plimbi pe bulevard, îți sar în ochi ,,Agenții,, cu oferte colorate și oameni pregătiți. E suficient să le spui ce cauți, fie că ești în fața lor, într-o vizită la sediu, fie că o faci telefonic sau printr-un e-mail, munca de căutare va fi ,,delegată,, către o persoană competentă.

În cele mai multe dintre procesele aflate pe rolurile instanțelor, reprezentare este facultativă. În procesele civile poți să-ți susții singur cauza. Dar dacă ești timid sau nu prea faci acordul între subiect și predicat, sau dacă instanța e la Iași, iar tu ești de un an la muncă în Spania sau în vacanță în Maldive, soluția reprezentării este cea mai bună cu putință. Și dacă stai peste drum de Tribunal și-ți sare țandăra din orice sau n-ai mai avut de-a face cu situații asemănătoare, s-ar putea ca sfaturile să nu ajungă; ai nevoie de cineva care să te reprezinte.

Am hotărât, am nevoie de un reprezentant. Cum îl aleg? Uneori, e suficientă chimia dintre oameni, alteori charisma unuia îți spune că el e cel care te va aduce la țelul tău. De cele mai multe ori însă, ar trebui să urmărim o serie de criterii: competență profesională, abilitatea de a lucra cu oameni, imparțialitate, integritate, comportament civilizat, toleranță, abilitate de a media și a negocia, deschidere, perseverență, punctualitate, respect.

Dacă nu putem evalua, decide singuri care e persoana potrivită să ne reprezinte, cu siguranță că în anturajul nostru sunt persoane care au trecut prin situații asemănătoare și au fost/nu au fost mulțumite de serviciile celor care i-au reprezentat. Mai există soluția căutării pe internet, unde putem intra în contact cu persoane care ne pot oferi informații utile.