Cât ar trebui să câștig?

Salariul tău nu depinde de situația economică a țării în care trăiești. Acesta este doar un mit pe care îl auzim de la cei din jur.

Îți voi arăta un exemplu pentru a te face să înțelegi mai bine ceea ce îți explicam:

Ion si Vasile lucrează în aceeași firmă petrolieră de 5 ani de zile. Amândoi dețin aceeași expriență și sunt ingineri chimici. Singura diferență este că Ion lucrează in Germania, iar Vasile în Anglia. Cine câștigă mai mult?

Răspunsul este depinde!

Întreprinderea putea să îl trimită pe Vasile la o organizație din exterior ceea ce implică o serie de beneficii, dar și prime la salariu datorită pericolului în care se expune și a deplasării. În aceste condiții, Vasile trăind într-o țară în care PIB-ul este mai mic, ar putea câștiga dublu decât primește Ion.

Dar dacă salariul nu depinde de situația economică a țării, atunci de ce anume depinde?

1. Determina factorii de care depinde salariul tău

Salariul tău depinde, în principal, de doi factori: cererea de muncă și oferta de muncă .

Oferta

Cu cât numărul de candidați care dețin același profil profesional ca al tău este mai mic, cu atât salariul pe care îl vei primi va fi mai mare.

Cerere

Cu cât cererile pentru munca ta sunt mai mari, cu atât salariul tău va crește.

Revenind la exemplul cu Ion și Vasile; Vasile câștigă mai mult decât Ion doar pentru faptul că în Londra nu sunt atât de mulți profesioniști dispuși să se deplaseze într-o țară precum Anglia.

În al doilea caz, se situază pofesioniștii precum Messi sau Cristiano Ronaldo. Acești fotbaliști primesc sume astronomice deoarece dețin abilități care valorează mult: a fi cei mai buni fotbaliști din lume.

Milioane de persoane sunt dispuși să îi vadă jucându-se și acest lucru se transformă în bani pentru cluburile lor de fotbal. Dacă nu participă ei la meciuri, cluburile din care fac parte vor câștiga mai puțin. Acesta este motivul pentru care salariul lor este atât de mare, deoarece ei într-adevăr generează această valoare. Datorită lor, cluburile vând mai multe bilete, haine, jucării, mingii etc.

La fel precum cluburile de fotbal, și întreprinderile sunt dispuse să ofere salarii mari angajaților săi pentru două lucruri abilități și cunoștințe.

Abilitățile sunt de două tipuri:

  • Analitice - sunt relaționate cu gândirea logică, precum calculele numerice, planificarea sarcinilor, rezolvarea problemelor, luarea decizilor etc.
  • Creative - sunt relaționate cu gândirea creativă precum comunicarea, lucrul în echipă, empatia și conducerea.

Cunoștințele sunt și ele de două tipuri:

  • Academice - titluri, cursuri și certificate.
  • Experiențe - să fi lucrat o perioadă de minim 1 an într-o organizație asemănătoare cu a lor, să iei decizii în condiții de stres, să gestionezi echipa și proiectele în care ești implicat.

Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți determini abilitățile și cunoștințele pe care le ai, pentru ele vei fi plătit.

2. Verifică ceea ce piața este dispusă să cumpere

Următorul lucru pe care trebuie să îl faci este să verifici cât ar fi dispuși să te plătească pentru abilitățile și cunoștințele tale.

Dacă vrei să primești un salariu cât mai mare posibil, ar trebui să începi să înveți noi informații pe care puțini candidați le știu. Astfel vei fi un inițiator în acel domeniu, cererea de muncă va fi mare, iar oferta mică.

Pentru a afla ceea ce se caută pe piață și cât se plătește, poți urma următorii pași

  • Întreabă alte persoane care lucrează în domeniul dorit de tine.
  • Caută in publicațiile specializate -  multe organizații obișnuiesc să publice periodic rangurile salariilor pentru anumite profesii.
  • Caută pe paginile de internet - paginile web precum salary.com sau indeed.com conțin informații despre salariile pe locuri de muncă, întreprinderi și tări.

Înainte de a negocia salariul tău, trebuie să știi cu aproximație cât ar trebui să câștigi. De aceea trebuie să determini factorii de care depind munca ta (oferta și cererea) și ce sumă sunt dispuse firmele să plătească.

Făcând aceste lucruri, îți vei crea o idee de cât ar trebui să primești și poți negocia o sumă mai mare.