Primul impas de care se lovesc cei mai mulți în calea îmbrățișării ideii voluntariatului se rezumă simplu, printr-o întrebare: ’’De ce aș face ceva pentru care nu sunt plătit?’’

O motivație destul de bună este faptul că ajuți. Îl ajuți pe celălalt și te ajuți și pe tine. Dezvoltarea personală este procesul continuu prin care ne schimbăm în bine pe noi înșine, de la zi la zi, tot mai mult; iar atât timp cât tu îi oferi sprijin celui de lângă tine, evoluezi tu însuți.

Un alt motiv puternic ce sprijină ideea voluntariatului este acela că înveți. Înveți să comunici, să asculți, să lucrezi în echipă sau individual. Înveți să te organizezi sau să organizezi, să urmezi sau chiar să fi urmat. Ce să urmezi? Poate un șef, un supervizor sau un coordonator de proiect. Cine să te urmeze? Un grup de oameni cu un scop comun, persoane care vor să se perfecționeze pe ele însuși. Prin voluntariat cunoști oameni cu personalități și concepții diferite, oameni și domenii de lucru. Așadar, voluntariatul vizează atât interacțiuni umane, cât și descoperiri de noi instituții, spații, domenii de muncă.

Prin voluntariat ai șansa de a te face remarcat: cine știe ce oportunitate îți apare în cale sau ce potecă ascunsă ți se deschide deodată în fața ochilor! Prin voluntariat capeți experiență: experiență pentru o viitoare profesie sau un viitor job. Dacă ești la liceu sau la facultate și nu ești sigur de domeniul spre care te-ai orientat sau pe care deja l-ai ales, poți face voluntariat în domeniul respectiv și cu timpul, vei descoperi dacă ți se potrivește sau nu.

Pe lângă toate acestea, un certificat care atestă faptul că te-ai implicat într-o astfel de activitate reprezintă un plus de valoare pentru CV-ul tău. În cele mai multe cazuri, facultățile din țară sau din străinătate solicită activități de voluntariat, ele fiind o condiție de admitere. O condiție pe care, bineînțeles, unui voluntar nu-i va fi prea greu de dus la îndeplinire!

Voluntariatul nu te costă nimic în afară de timp, dar în schimbul acestei ,,plăți,, vei căpăta o experiență considerabilă și o idee de perspectivă asupra a ce te definește și vrei să faci în viață. Nu aștepta, nu te lamenta, implică-te! Fii și tu voluntar!