Criza a afectat mult ţările din Sudul Europei, Spania este de abia acum, la câţiva ani de la criză, începe să dea semne că îşi poate îndrepta economia spre plus, Italia încă mai are nevoie de forţă de muncă din alte ţări doar datorită faptului că are o problemă structurală, demografică. În fiecare an în Italia numărul persoanelor care ies la pensie este dublu faţă de numărul persoanelor care se angajează. Se creează astfel o nevoie de forţă de muncă datorată acestei probleme demografice.

Chiar dacă se mai găsesc locuri de muncă în aceste ţări, salariile nu mai sunt aceleaşi ca în anii de glorie în care ţările mediteraneene s-au dezvoltat foarte mult.

Chiar dacă condiţiile în ţările nordice nu sunt favorabile, ploile fiind la ordinea zilei, clima mai rece şi limbile care nu fac parte din ramura latinei, românii prefera să lucreze în Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Irlanda şi Marea Britanie.

Un alt aspect negativ ar fi acela că nivelul de trai este mult mai ridicat aici, de aici rezultând preţuri mai mari la alimente şi chirii.

Aceste ţări nu doar că nu au fost afectate atât de puternic de criza mondială, au şi o economie mult mai stabilă decât ţările sudice.

Există şi o diversitate mare a locurilor de muncă oferite în aceste ţări. Pe site-urile de anunţuri job-uri, găsim zeci de anunţuri în care se caută şoferi, medici, mecanici auto, asistenţi medicali până la dansatoare.

În Danemarca, un medic are un salariu care variază in funcţie de experienţă şi se încadrează între 80.000 şi 90.000 euro anual (6.700 şi 7.500 de euro pe lună).

Norvegia este în căutare de mecanici auto cu salarii cuprinse între 1.600 şi 2.500 euro/lună şi şoferi de TIR cu salarii de până la 2.500 euro/lună.

În Suedia un farmacist care lucrează in oraşe mici şi comune primeşte între 2.700 şi 3.100 euro lunar. Se lucrează aproximativ 40 ore pe săptămână, pe ture, inclusiv în weekend-uri.

Aşadar se observă un trend al românilor care migrează spre Nordul Europei.

Cu toate astea în 2014 banii trimişi de către românii care lucrează în străinătate s-au clasificat astfel:

Cei mai mulţi bani au fost transferaţi anul trecut către România din Italia – 1 miliard dolari, Spania – 792 milioane dolari, Germania – 451 milioane dolari, urmate de Ungaria – 220 milioane dolari, Statele Unite ale Americii – 199 milioane dolari, Israel şi UK – 104 milioane dolari fiecare, Canada – 98 milioane dolari, Austria – 76 milioane dolari şi Franţa – 58 milioane dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Principalele ţări care primesc bani din România sunt Spania (127 milioane dolari), Moldova (109 milioane dolari) şi Italia (71 milioane dolari).

Se estimează ca în următorii ani în topul tranzacţiilor banilor intraţi în ţară să se afle din ce în ce mai multe ţări Nordice, datorită migrării românilor în aceste zone.

Cert este că românii au văzut o oportunitate şi nu o lasă să treacă pe lângă ei. Pleacă la muncă în străinătate şi vizează ţările în care munca depusă de ei este valorificată cel mai mult.