Dar asta nu inseamna ca sefii nostri sunt si prietenii nostri. Conform sondajului s-a constatat ca o usoara majoritate (51%) din angajati spun ca sefii lor nu sunt prietenii lor, si doar 46% de angajati petrece vreodata timp cu sefii lor in afara biroului. 

Pentru mine, sondajul ridica o intrebare interesanta: Ar trebui angajatii sa fie prieteni cu sefii lor? Am simtit intotdeauna ca raspunsul este "Da." De ce as vrea sa lucrez pentru cineva pe care nu il considerare suficient de bun pentru a fi prietenul meu? Totusi, analizand mai bine anumite aspecte, parerea s-a schimbat oarecum.

Beneficiile - si dezavantaje - de a fi prieten cu seful tau

In majoritatea cazurilor, relatiile bune cu seful pot aduce beneficii serioase. Printre aceste beneficii se numara o mai mare flexibilitate a programului de munca.
Totusi, tine cont ca aceste beneficii sunt bune doar pentru tine. Pentru colegii tai s-ar putea nu para atat de bune; ei pot crede (corect sau incorect) ca primesti tratament special ca urmare a prieteniei cu seful. Perceptiile colegiilor tai pot avea un impact serios asupra carierei tale. Daca acestia observa ca esti beneficiarul unor favoritisme nedrepte, acestia iti pot face viata un cosmar la birou.
Totusi, patru din cinci angajatii intervievati au spus ca relatiile bune cu sefii lor au avut un impact pozitiv asupra carierei lor, asadar exista si avantaje si dezavantaje intr-o astfel de relatie stransa, sau prea stransa cu seful tau.
Ia in considerare acest lucru: Daca esti prieten foarte bun cu seful tau, s-ar putea sa fii reticent atunci cand ar trebui sa parasesti compania - chiar daca asta ar insemna plecarea catre o oportunitate mai buna in cariera ta.

Trebuie sa faci ce e potrivit pentru tine

Relatiile stranse, personale, intre sefii si angajatii sunt sabii cu doua taisuri, ceea ce inseamna ca angajatii trebuie sa se gandeasca mult si bine asupra tipului de relatii care le cultiva cu superiorii lui. Este o alegere foarte personala - nu exista nici o modalitate corecta sau gresita de a face acest lucru.

Ca sef, una dintre cele mai mari gteseli pe care le poti face este sa favorizezi anumiti angajati la locul de munca. Cum crezi ca se vor simti ceilalti angajati ai tai? Iti spunem noi cum: isi vor pierde increderea, iar productivitatea va avea si ea de suferit.
Indiferent cat de prieteni va sunt unii angajati, incercati sa fiti corect si sa aplicati acelasi tratament tuturor. Un lucru important este sa rezistati tentatiei de a impartasi si dezvalui secrete ale companiei, informatii confidentiale precum salarii, decizii de angajare, concedieri sau promovari.
Chiar si atunci cand un angajat care va este prieten greseste si nu se ridica la nivelul asteptarilor, pentru binele companiei trebuie sa luati atitudine.

Cand vine vorba despre relatiile dintre angajati si sefi, acestrea trebuie sa ramana in primul rand unele profesionale. Ierarhic vorbind, seful tau are un ascendent asupra ta si putere de decizie in ceea ce priveste salariul tau, avansarea, promovarea sau concedierea ta. Asadar, din start, raportul dintre angajat si sef este unul inegal.
Exista situatii in care relatia angajat-sef este afectata la un anumit nivel, afectand in final atat relatia profesionala cat si cea sociala.
Asadar, la nivel profesional, prietenia cu seful nu este recomandata din simplu motiv ca atunci cand vei fi promovat, de exemplu, chiar si pe buna dreptate, colegii tai vor avea dubii in aceasta privinta. Ramane la alegerea fiecaruia ce tip de relatie doreste sa aibe cu seful sau.