Asigura-te ca asta e ceea ce iti doresti

Nu va fi usor, mai ales la inceput! Pe langa avantajele pe care le ofera un loc de munca acasa, in care esti propriul tau sef si lucrezi cand si cat vrei tu, freelancing-ul are si partile sale nagative. Afla tot ce trebuie sa stii despre meseria de liber profesionist de AICI (link catre articolul Totul despre freelancing).

Stabileste CE vrei sa muncesti

Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da atunci cand vine vorba de alegerea oricaror locuri de munca este: ia un hobby si intersecteaza-l cu o nisa profitabila. Poti alege job-uri ca liber profesionist in aproape orice domeniu, de aceea este foarte important sa stabilesti cu grija ce vrei sa profesezi.

Cauta angajatori

Promoveaza-ti aptitudinile online, pe platforme sau forumuri destinate freelancerilor, sau offline (ziare, cunostinte etc.). Angajeaza-te la proiecte mai mici si usoare pentru inceput, ca sa iti faci o idee in legatura cu ce te asteapta in cariera ta de liber profesionist. Dar cum faci ca angajatorii sa te aleaga pe tine si nu pe cineva cu mai multa experienta? 

Separa-te de multime

Trebuie sa ai ceva in plus fata de ceilalti ofertanti pentru a primi un job. Incearca sa fii diferit, sa ai o scrisoare de intentie cat mai originala si profesionala in acelasi timp si sa atasezi niste fisiere prin care sa arati ca esti persoana potrivita pentru jobul respectiv.

Accepta o perioada de proba

Stiu, nu suna foarte promitator, insa doar asa poti castiga increderea primului tau client. Vestea buna este ca nu trebuie sa faci un intreg proiect de proba sau sa lucrezi cateva zile cum se intampla in cazul anumitor locuri de munca, ci doar o mica parte (daca scrii articole, vei redacta unul de proba, daca editezi in photoshop vei edita o singura poza etc.)

Stabileste preturi mai mici

Incearca sa faci un proiect-doua pentru un pret mai mic fata de cel oferit de ceilalti ofertanti, dar cunoaste-ti valoarea! Nu lucra pentru preturi mediocre - trebuie sa castigi o sursa de venit prin freelancing, nu sa faci voluntariat.

Pentru unii va fi mai usor, pentru altii mai greu – gasirea unui job ca freelancer depinde foarte mult de nisa pe care ai ales-o si de abilitatile tale de comunicare. Insa atata timp cat esti ambitios si bun in ceea ce faci, garantez ca vei gasi un astfel de loc de munca in mai putin de doua saptamani.