Se invecineaza cu Suedia, Norvegia, Rusia si Estonia si gazduieste 5.4 milioane de locuitori. Desi suprafata sa este extinsa, Finlanda nu este in totalitate locuita, in mare parte din cauza conditiilor meteorologice prea putin preferate. Limbile oficiale ale acestui teritoriu sunt finlandeza si suedeza, iar moneda folosita este euro. Aceasta este singura tara care a aderat la zona euro, exceptand Estonia. A aderat la Uniunea Europeana in anul 1995 si a avut o ascensiune economica rapida.

Conform statisticilor realizate in anul 2011, Finlanda este una dintre cele mai bogate tari din lume, avand cel mai stabil sistem de educatie. De asemenea, se afla in topul tarilor lumii cu cea mai buna calitate a vietii. Mai mult decat atat, siguranta este prioritara in Finlanda, aceasta fiind una dintre cele mai pasnice teritorii la nivel global.

Fiind una dintre cele mai nordice tari ale lumii, Finlanda are o geografie aparte, in special determiata de evolutia erei glaciare. Este cunoscuta ca si „tara celor o mie de lacuri”, avand peste 180 000 de lacuri si 179 500 de insule. Cele cateva rauri si o vegetatie foarte bogata, atrag o multime de turisti pasionati de natura, pescuit si cercetare. Capitala Finlandei, Helsinki, are aproximativ 1 milion de locuitori. Acesta este locul in care se produce mai mult de un sfert din PIB-ul tarii. Printre cele 19 regiuni ale tarii, aici intalnim si bine-cunoscuta regiune Laponia, care este locuita intr-o proportie foarte mica.

Emigrantii care aleg sa se relocheze in Finlanda se obisnuiesc greu, de obicei, cu clima rece a acestei tari, insa se bucura de cunoasterea unui nivel de trai mult diferit fata de cel intalnit in Romania. Din punct de vedere al legislatiei muncii, cetatenii romani au dreptul de a ramane in Finlanda timp de 90 de zile fara a fi nevoiti sa apeleze la formalitati. Calatoria in aceasta tara poate fi facuta pe baza buletinului sau a pasaportului romanesc. Atunci cand o persoana decide sa isi prelungeasca sederea peste 90 de zile, aceasta trebuie sa se inregistreze la sectiile de politie aferente zonelor in care locuiesc, mentionand motivul sederii, statutul profesional, daca presteaza activitati profesionale ca si angajati sau liber profesionisti, daca studiaza si daca detin resursele economice necesare sustinerii traiului acestora si a familiilor, dupa caz.

Costurile vietii in Finlanda sunt mai ridicate decat cele regasite in tara noastra, insa sunt direct proportionale cu veniturile castigate. In general, un finlandez cheltuie aproximativ 40% din salariul sau pe transport, alimente si divertisment. La nivelul Uniunii Europene, preturile in Finlanda sunt mai mari cu 22 de procente la mancare si 20 de procente la incaltaminte. Imbracamintea este mai costisitoare cu 10 procente fata de restul tarilor din UE, iar autoturismele sunt mai costisitoare cu aproximativ 24 de procente.

Inchirierea unei locuinte sau achizitionarea acesteia este o actiune care poate fi realizata de catre orice cetatean roman, fara nicio restrictie. Pretul chiriilor la locuintele din orasele mari si cele mai mici variaza, insa chiria medie este cuprinsa intre 8 si 12 euro/mp/luna. Utilitatile costa aproximativ 100 de euro lunar, iar mancarea este mai costisitoare cu 20% decat in Romania. Serviciile medicale sunt si ele costisitoare, insa sunt in general acoperite de asigurarile medicale oferite de angajatori sau de cele private. Salariul mediu al unei persoane care munceste in Finlanda se ridica la peste 3000 de euro, pentru persoanele care detin o calificare.

Pe portalul de joburi Infomunca.ro se gasesc in mod constant locuri de munca pentru Finlanda. Acestea sunt postate in general de companii de recrutare din Romania care recruteaza pentru Finlanda insa puteti gasi cateodata si joburi postate direct de angajatorii finlandezi. Pentru a le vizualiza va invitam sa dati un click pe linkul joburi in Finlanda