Un sfert din teritoriul total Olandei (41540 km patrati) are o altitudine medie sub nivelul marii, ceea ce o face tara cu cea mai joasa altitudine din lume.

Populatia Olandei este de aproximativ 16.5 milioane locuitori, situandu-se pe locul 11 in Europa si pe locul 68 in lume in clasamentul celor mai populate tari. Limba oficiala a Olandei este limba neerlandeza. In zona Frizia se vorbeste limba Frizona, aceasta fiind considerata cooficiala. Tara cuprinde 12 provincii, fiecare avand conducere proprie.

Tara are o economie si infrastructura foarte bine dezvolatata (se afla in topul primelor 20 de economii la nivel mondial) iar moneda folosita incepand cu anul 2002 este Euro.

Preturile sunt mai mari decat in Romania. De exemplu o masa pentru 2 persoane la un restaurant foarte ieftin costa aproximativ 30 euro iar la un restaurant mediu poate depasi 60 euro. Un meniul la McDonald’s costa 7 euro si o bere locala la 0.5 L costa 4 euro, iar o sticla de apa la 0.33 L costa 1.8 euro. In magazine si piete preturile sunt: 0.86 euro 1 L de lapte, 1.55 euro 1 Kg de orez, 2 euro – 12 oua, 2 euro costa 1 kg de mere1.2 euro costa 1 kg de cartofi si 1 kg de piept de pui fara os costa 6.5 euro. Atentie la fumatori! 1 pachet de tigari Marlboro costa 6 euro.

Cosul de cumparaturi saptamanal, care in Romania e aprox 250 ron, in Olanda e 80 euro la Albert Heijn

1 bilet pentru transportul in comun costa 2.6 euro, 1 abonament pentru transportul in comun costa 80 euro, Taxi este 2 euro per Km, si 1 L de benzina costa 1.63 euro.

Chiriile sunt de asemenea destul de scumpe, de exemplu in Centru Oraselor 1 garsoniera poate sa ajunga la 800 euro/luna si in afara centrului aproximativ 600 euro/luna.

In cazul in care preferati sa emigrati in Olanda cu masina, sau doriti sa va achizitionati o masina dupa ce incepeti munca, este bine de stiut ca parcarile sunt foarte scumpe, un loc de parcare poate sa coste si 250 – 300 euro pe luna sau intre 2 si 4 euro pe ora (in functie de cat de aglomerata este zona). Masina personala inmatriculata cu numere straine (non-olandeze) nu poate fi folosita in mod legal, daca persoana are BSN (este inregistrata la primarie, rezidenta olandeza) pe o perioada mai mare de 6 luni de la data obtinerii rezidentei.

Totusi, daca ne gandim ca salariul lunar este de aproximativ 2000 euro/luna putem sa afirmam ca preturile din Olanda sunt acceptabile si nivelul de trai este unul destul de ridicat.

In ultima perioada, din ce in ce mai multe companii din Olanda doresc sa angajeze muncitori din Romania in domenii precum: agricultura, IT, industrie si Productie, Medicina si sanatate.

Infomunca.ro ofera utilizatorilor sai zeci sau sute de locuri de munca in Olanda in orice moment. Joburile pot fi vizualizate printr-un click pe linkul Joburi in Olanda