Spania sau Regatul Spaniei, este o tara europeana situata in sud-estul continentului, fiind una dintre cele mai atractive tari pentru emigrantii care cauta sa se relocheze intr-un mediu calduros, jovial cu o clima mediteraneana, dar si temperata in regiunile de coasta. Aceasta se invecineaza cu Franta si Andorra la nord, pe linia Muntilor Pirinei si face parte din peninsula Iberica, la fel ca si Gibraltar și Portugalia. Din punct de vedere al extinderii, Spania are o suprafata de 504 645 km patrati, aflandu-se pe locul 51 in lume ca marime, si o populatie de aproape 47 de milioane de locuitori, adica mai mult decat dublul numarului de locuitori ai Romaniei.

Spania este o monarhie constitutionala care face parte din Uniunea Europeana inca din 1986, folosind moneda euro si avand limba oficiala spaniola. Istoria bogata a acestui teritoriu a lasat in urma numeroase obiective turistice istorice si situri arheologice apreciate in mod special de catre turisti. Turismul este unul dintre cel mai bine dezvoltate domenii de activitate in Spania, motiv pentru care emigrantii sunt prezenti in numar foarte mare aici. Emigrantii romani care doresc sa isi schimbe resedinta si sa munceasca in aceasta tara pot calatori numai cu buletinul, neavand nevoie de un permis de munca sau o viza pentru a-si desfasura activitatea profesionala aici.

Persoanele interesate sa gaseasca un loc de munca in Spania, trebuie sa fie informate cu privire la costurile vietii, legislatia muncii pe teritoriul acestei tari, salarizarea, intervalul de munca legal, concediile, etc. Costurile vietii reprezinta unele dintre cele mai importante informatii inainte de calatoria in Spania si ajuta la planificarea unui buget estimativ. Conform EURES, aproximativ 30 de procente din salariul unui spaniol sunt cheltuite pe mancare si transport, insa emigratii romani care tind sa economiseasca pot sa cheltuie sume mai mici.

Costurile produselor, ale alimentelor, ale chiriilor, etc., difera in functie de zona in care decideti sa va stabiliti, insa media preturilor este acceptabila, in comparatie cu preturile regasite in alte tari ale Europei. Asadar, este bine de stiu ca o paine costa in medie 0.90 euro, un litru de lapte 0.70 euro, o cafea 1.10 euro, o calatorie cu autobuzul 1.50 euro. In ceea ce priveste chiriile, pretul acestora difera strict in functie de zona in care se afla imobilul, insa procesul de inchirere este mai complicat, proprietarii avand dreptul sa solicite dovezi ale resurselor financiare prin care se demonstreaza ca un chirias poate sa faca fata costurilor vietii. In acest sens, deseori sunt solicitate copii ale contractelor de munca sau adeverinte de salariu. Pe pe alta parte, piata imobiliara este foarte permisiva in Spania, iar emigrantii vor intalni roportunitati inexistente in Romania, precum posibilitatea de a inchiria cu drept de cumparare sau inchirierea pentru un anumit numar de zile.

Emigrantii care decid sa calatoreasca in Spania in scopul emigrarii vor intalni un mediu cu totul diferit fata de cel din Romania, o societate moderna, locuitori prietenosi si o viata culturala foarte intensa. Din punct de vedere al pietei muncii, aceasta tara ofera o multitudine de oportunitati, in special in domeniul turismului.

Pe portalul de locuri de munca Infomunca.ro se gasesc in mod constant joburi pentru Spania. Pentru a le vizualiza va invitam sa dati un click pe linkul joburi in Spania