Din punct de vedere geografic, aceasta se invecineaza cu Polonia la granita de nord, cu Germania in vest, cu Austria in sud si Slovacia in est. Capitala sa, Praga, are 1.3 milioane de locuitori si este bine-cunoscuta pentru numeroasele vestigii istorice care sunt vizitate de milioane de turisti in fiecare an.

Cehia face parte din Uniunea Europeana inca din anul 2004 si are cel mai mare indice al dezvoltarii umane din Europa Centrala si de Est. Este considerata cea mai pasnica tara de pe continent, dar si cea mai sanatoasa, motiv pentru care un numar relativ ridicat de persoane aleg sa se relocheze aici.

Clima temperat-continentala si peisajele montane atrag turistii pasionati de natura si emigranti care isi doresc sa traiasca intr-un mediu linistit, bogat din punct de vedere natural. Desi conceptia generala cu privire la situatia economica a acestei tari este ambigua, Republica Ceha inregistreaza venituri mari. Chiar mai mult, Cehia este stabila si prospera, aflandu-se in topul celor mai bine dezvoltate tari din Europa, dintre statele post-comuniste.

Persoanele care isi doresc sa emigreze in Cehia sau se afla in cautarea unui loc de munca temporar in aceasta tara, trebuie sa cunoasca informatiile de baza cu privire la cultura, legile aplicate emigrantilor, economia si legislatia muncii. Asadar, este important de stiut ca moneda Cehiei este coroana ceha, cunoscuta in limba locala ca „czech koruna”, iar accesul pe teritoriul tarii este posibil pe baza pasaportului sau a cartii de identitate. Cetatenii romani au acces pe piata muncii cehe fara restrictii, putand sa isi desfasoarea activitatea pe baza unui contract individual de munca. Acestia beneficiaza de tratament egal si de toate drepturile de care benefciaza cetatenii cehi, precum concediul de odihna, plata orelor suplimentare, perioada de proba, etc. Sederea temporara in Cehia este limitata din punct de vedere legal la 90 de zile. Dupa depasirea acestei perioade, orice emigrant este nevoit sa declare motivul sederii si sa ofere documentatia solicitata de catre serviciile de stat.

Costurile vietii in Cehia variaza in functie de zona in care o persoana alege sa traiasca. La fel ca in toate tarile lumii, traiul in orasele mari sau in capitala, este mult mai costisitor decat cel din orasele mai mici sau de la sat. Pretul chiriilor este mai scazut la periferia oraselor mari, insa este posibila negocierea cu proprietarul cu privire la costurile care pot fi incluse in pretul chiriei, asa cum ar fi utilitatile. In general, un apartament cu doua camere poate fi inchiriat in schimbul unei sume de aproximativ 500 de euro in medie. Apartamentele cu o singura camera nu difera foarte mult din punct de vedere financiar, motiv pentru care este avantajos sa inchiriati o locuinta mai spatioasa. Inchirierea unei camere dintr-un apartament sau dintr-o casa reprezinta o alta varianta, mai putin costisitoare. In acest caz, chiriasul va trebui sa scoata din buzunar in medie intre 250 si 300 de euro lunar.

Abonamentul la internet in Cehia variaza in functie de zona, insa in general este mult mai costisitor decat in Romania. Pretul unui abonament la internet este de aproximativ 35 de euro. Transportul in comun cu autobuzul sau tramvaiul costa in medie 20 de euro/luna, iar combustibilul este mai ieftin decat in Romania cu cativa centi. Alimentele in Cehia au preturi mai ridicate decat in tara noastra, insa diferenta nu este intotdeauna notabila, avand in vedere salariile mai ridicate. Asadar, o paine poate costa intre 3 si 7 euro, un piept de pui aproximativ 6 euro, un kg de carne de porc aproximativ 5 euro, iar un kg de banane 1 euro in medie. Din punct de vedere al costurilor vietii, Cehia este una dintre cele mai accesibile tari din Europa, avand preturi mult mai apropiate de cele pe care le cunoastem, in comparatie cu alte tari europene.

Pe portalul de joburi Infomunca.ro se gasesc in mod constant locuri de munca pentru Cehia. Acestea sunt postate in general de companii de recrutare din Romania care recruteaza pentru Cehia insa puteti gasi cateodata si joburi postate direct de angajatorii cehi. Pentru a le vizualiza va invitam sa dati un click pe linkul Locuri de munca in Cehia