Capitala Suediei, orasul Stockholm este vizata de un numar foarte mare de turisti, iar imigrantii se raspandesc pe teritoriul intregii tari. Aceasta este una dintre putinele monarhii constitutionale ramase in lume, avand o populatie de 9.573.466 locuitori la recensamantul din anul 2013, adica 48 de procente din populatia Romaniei. Desi Suedia este una dintre tarile care are foarte putine lucruri in comun cu restul statelor europene, unii romani aleg sa emigreze aici, in ciuda monezii, coroana suedeza, sau a limbii oficiale care este, in mod evident, suedeza.

Acesta este unul dintre teritoriile traversate de Cercul Polar, unde clima este aspra, insa Suedia are si zone unde clima este blanda, precum este zona sudica, unde curentul Golfului aduce un aer mai cald decat in zona nordica pe toata durata anului. In capitala Stockholm, temperatura medie pe timpul verii este de 18 grade C, iar cea din timpul iernii se situeaza putin sub zero grade. In general, emigrantii nu se indreapta inspre zonele din nord-vestul tarii, unde stratul de zapada dureaza aproximativ 10 luni de zile in fiecare an, ci in zonele mai calduroase.

Suedia este o tara deosebita din punct de vedere al resurselor naturale, mai mult din jumatate fiind acoperita de paduri de conifere, iar minereurile, zacamintele de petrol si carbune si energia hidroelectrica nu lipsesc. De aceea, sederea in Suedia poate fi foarte placuta pentru cei care sunt pasionati de natura, dar si pentru cei carora mediul de viata linistit le prieste.

In ceea ce priveste conditiile de intrare si sedere in Suedia, cetatenii romani au posibilitatea de a calatori fara viza, intrarea fiind posibila pe baza pasaportului sau a buletinului. Persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca in aceasta tara trebuie sa stie ca legislatia nationala a acestei tari cu privire la regimul de sedere este foarte stricta si permite sederea timp de 3 luni de zile, timp in care este necesara luarea masurilor pentru gasirea mijloacelor de castigare a unor venituri. In absenta acestora, sederea in Suedia nu este permisa dupa expirarea termenului de 3 luni.

Planul de emigrare al romanilor in Suedia trebuie sa contina in mod imperativ si informatii concrete cu privire la costurile vietii. Asadar, emigrantii trebuie sa se asigure ca preturile chiriilor sunt in concordanta cu bugetul de car dispun la plecare. Spre exemplu, pretul chiriei unei garsoniere poate varia intre 350 euro si 820 de euro in marile orase. Apartamentele mai mari sunt mai rentabile pentru grupuri, avand in vedere ca pretul unui apartament cu trei camere variaza intre 640 euro si 1400 euro, preturile fiind exprimate, bineinteles, in coroane suedeze. Utilitatile precum facturile la curent, gaz, apa, salubritate, etc., insumeaza echivalentul a 60 pana la 175 euro, in functie de zona rezidentiala. Abonamentele la internet sunt si ele mult mai costisitoare decat cele din Romania, ajungandu-se la 30 de euro pentru un abonament la internet.

Pretul alimentelor de baza este acceptabil, o paine costand 2.30 euro, un kg cartofi 0.80 euro, iar un litru de lapte, 1 euro. Tigarile costa intre 5 si 6 euro, iar bauturile alcoolice au preturi similare celor din tara noastra. Transportul in comun variaza in functie de tipul acestuia. Un abonament poate costa intre 50 si 90 euro pe luna, iar tariful taxi-urilor porneste de la 5 euro.

Pe portalul de joburi Infomunca.ro se gasesc zeci de  locuri de munca pentru Suedia. Pentru a le vizualiza va invitam sa dati un click pe linkul joburi si angajari in Suedia