Unii mai mult, alții mai puțin – iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care cel mai probabil nu ți-ai dat seama că le faci.

Chiar dacă nu ți se pare, oferi prea multe informații despre tine în CV. E în regulă să ai o listă lungă de aptitudini și competențe, însă doar atâta timp cât acestea sunt relevante pentru jobul pe care îl vrei. Astfel, dacă tu aplici pentru poziția de specialist în baze de date, niciunui angajator nu îi va păsa că știi să ai grijă de copiii mici sau să gătești. Nu trebuie să faci altceva decât să demonstrezi că ești persoana potrivită pentru jobul respectiv. Tot ce menționezi în plus poate contribui la degradarea impresiei generale pe care și-o face angajatorul despre tine.

O altă greșeală des întâlnită în rândul potențialilor angajați cu multă experiență în spate este aceea că se bazează foarte mult pe rezultatele deosebite obținute în trecut. Da, contează, însă atâta timp cât nu ți se cere să le descrii, încearcă doar să le menționezi discret. Nimeni nu te va angaja pentru ce ai reușit să faci în trecut deoarece fiecare loc de muncă are cerințe diferite. Concentrează-te în schimb pe obiectivele tale de carieră și pe idealurile pe care vrei să le atingi.

Atunci când au apărut primele sfaturi despre cum să răspunzi la anumite întrebări din cadrul interviului de angajare, peste tot se spunea ca în loc de puncte slabe să spui o calitate deghizată subtil. Ghiciți ce: angajatorii sunt sătui să audă aceleași lucruri repetate la nesfârșit. Ei chiar caută o persoană sinceră, care să admită că are și defecte pe care încearcă să le diminueze pe cât posibil. Așadar, nu căuta să faci o așa-numită slăbiciune să pară o calitate!

Dacă ai susținut un interviu de câteva zile, cel mai probabil aștepți ca angajatorul să te sune. Ce trebuie de fapt să faci este să-ți arăți interesul față de jobul pentru care ai aplicat sunând la câteva zile după ce ai susținut interviul de angajare și ai trimis scrisori sau e-mailuri de mulțumire tuturor intervievatorilor. Ai grijă însă să nu fii prea insistent! Pur și simplu interesează-te de stadiul în care se află analiza interviurilor fără a intra în prea multe detalii, sau cere o informație în plus despre jobul respectiv.