Cu toţii am auzit măcar o dată „merge la facultate să-şi facă un viitor, o să aibă un loc de muncă bine plătit, o să se realizeze”. Însă realitatea ne dă o palmă şi ne arată că facultatea nu îţi asigură de fapt un loc de muncă. Chiar şi statisticile ne spun că un procent uriaş de absolvenţi ai facultăţii lucrează într-un alt domeniu decât cel pe care l-au studiat la facultate. De asemenea facultăţile din România produc şomeri pe bandă rulantă, un alt argument care vine în sprijinul acestei afirmaţii. Proverbul „Dumnezeu îţi dă dar nu îţi bagă în traistă” se potriveşte perfect în această situaţie.

Unii o să spună că ei au o licenţă, asta ar trebui să îi ajute să-şi găsescă un loc de muncă .Într-adevăr, licenţa este o dovadă că tu ai învăţat unele chestii în facultate pe care poate le vei folosi şi în cadrul acelui job. Dar acea licenţă nu îi spune angajatului că tu ştii tot ce trebuie, că eşti expert în domeniu. De aceea există interviuri, zile de probă şi alte metode prin care angajatorul îţi probează abilităţile tale care îţi vor fi de folos. Însă dacă angajatorul vede că tu nu ai aceste abilităţi nu te va angaja iar licenţa va fi în ochii angajatorului o simplă foaie de hârtie.

Angajatorii sunt convinşi mai mult de dovezile că tu ai făcut practică, ai făcut voluntariat, ai fost la internship-uri decât de licenţa de la facultate. De exemplu dacă vrei să te angajezi ca programator de web design cea mai bună prezentare pe care ţi-o poţi face este un website făcut de tine prin care angajatorul vede instant ceea ce poţi face şi posibilităţile tale de dezvoltare în domeniu. Există joburi în care creativitatea este un criteriu de angajare, în acest caz un CV creativ ar fi mult mai binevenit decât un CV clasic. Joburile care se bazează pe munca în echipă şi interactivitate se obţin mai uşor dacă ai făcut voluntariat, dacă te-ai implicat în activităţi extraşcolare.

Deci dacă mergi la o facultate doar pentru că ai auzit că se caută specialişti faci o greşeală. Poate nici nu îţi place acel domeniu şi probabil nici nu vei reuşi să te angajezi dacă ai mers la acea facultate doar pentru a încerca să-ţi asiguri un loc de muncă.

Cunoştinţele pe care le dobândeşti în facultate pot fi utile dar însă nu esenţiale. Încearcă să alegi să faci ceea ce îţi place în primul rând deoarece dacă faci ceea ce îţi place te şi pricepi. Încearcă să nu alegi facultatea prin care poţi să urmezi un un job care este plătit cel mai bine, sau un domeniu în care nu ai mult de muncă. Şi chiar dacă reuşeşti să obţii un job într-unul dintre aceste domenii, o să ţi se acrească de el după un timp. Ajută-te pe tine şi în acest mod scapi şi ţara de încă un şomer, că sunt destui, nu mai avem nevoie, mulţumim.

„Decât codaş la oraş mai bine fruntaş la fermă” . Această propoziţie rezumă în mare parte acest articol.