Unul din drepturile fundmentale ale oricarui stat membru UE, este libera circulatie pe piata muncii dupa cel mult 7 ani de la aderare. Desi Romania este stat membru al Uniunii Europene inca din 2007 (adica de 5 ani), urmatoarele 11 state din UE, inca aplica restrictii pe piata muncii pentru romani: Olanda, Marea Britanie, Austria, Belgia, Malta, Luxemburg, Franta, Germania, Spania, Irlanda si Italia. Acest lucru se va schimba cu siguranta la 1 Ianuarie 2014 cand toate tarile membre UE vor fi obligate sa elimine toate restrictiile  impuse  cetatenilor romani.

Daca in acest moment, anumite tari impun restrictii de munca cetatenilor romani, acest lucru nu inseamna neaparat ca  romanii nu se pot angaja in aceste tari, ci inseamna ca romanii au nevoie de permis de munca pentru a munci legal in unul din cele 11 tari amintite mai sus. Chiar si in aceste tari, exista anumite categorii de joburi pentru care romanii nu au nevoie de permis de munca. De exemplu, in Germania, incepand cu 1 Ianuarie 2012, nu mai este necesara obtinerea unui permis de munca pentru: lucratorii sezonieri, absolventii de studii superioare , lucratorii acceptati in sistemul de formare profesionala din Germania. De asemenea, in Franta, cetatenii romani pot munci fara permis  de munca in domenii precum: sanatate, agricultura, management, turism, transporturi, constructii, IT, servicii casnice si altele.

In ultima perioada, numarul permiselor de munca acordate de catre Olanda cetatenilor romani a scazut foarte mult.  Nu se stie exact care este motivul, insa cert este ca olandezii nu ne primesc cu bratele deschise. Cu toate astea, exista o posibilitate pentru romani sa munceasca in Olanda , fara a avea nevoie de permise de munca. Solutia este foarte simpla: obtinere cetateniei maghiare . Ungaria este in spatiul Schenghen si pentru cetatenii din aceste tari nu este nevoie de permis de munca. Aceasta este o solutie foarte buna, mai ales pentru ca cetatenia maghiara se obtine destul de usor si intr-un timp relativ scurt.

Pana nu demult, romanii aveau drept de munca fara restrictii pe teritoriul Spaniei, insa anul trecut, Spania a reintrodus restrictiile  pentru cetatenii romani, pe fondul cresterii ratei somajului in Peninsula. Guvernul de la Madrid, ne-a asigurat totusi ca, introducerea restrictiilor de munca este o chestiune temporara si ca de indata ce rata somajului va scadea, aceste restrictii vor fi din nou eliminate.

Elvetia si Norvegia, sunt 2 tari care nu fac parte din UE insa, din cauza ca au o economie foarte dezvoltata si un nivel de trai ridicat,  sunt foarte cautate de catre romanii care vor sa emigreze. Din pacate, conditiile de obtinere a permisului de munca in aceste tari sunt foarte dure si din aceasta cauza, foarte putini romani ajung sa munceasca legal in aceste tari.