Motivele sunt diverse, insa pe primul loc se afla insuficienta locurilor de munca. Inginerii au declarat ca sectorul lor dispune in mare parte de angajati talentati si ca nu ar mai fi nevoie decat de putini oameni de elita.

In ceea ce priveste angajatorii, ei sunt de parere ca viitorul se arata stralucitor pentru absolventii unei facultati de inginerie.

Asadar, dupa cum puteti observa, parerile sunt impartite. Probabil va intrebati "Si atunci de unde stiu daca merita inscrierea la o facultate tehnica sau nu?" Ei bine, raspunsul depinde de fiecare tip de inginerie in parte.

Cei mai cautati la ora actuala si cel mai probabil si in urmatorii 10 ani sunt inginerii aerospatiali si cei specializati in nanotehnologie.

In ceea ce priveste ingineria aerospatiala, atat statul cat si companiile private sunt tot mai hotarate sa investeasca in aceasta, pentru a asigura o experienta de zbor cat mai placuta pasagerilor si pentru a preveni pe cat posibil accidentele provocate de defectiuni in aer.

Pe de cealalta parte, fiecare sector, de la cel medical si pana la autovehicule, investeste sume mari in nanotehnologie. Evolutia rapida a acestui tip de tehnologie mentine constanta nevoia de ingineri specializati, oferind in acelasi timp si salarii atractive.

In ceea ce priveste celelalte sectoare ingineresti, o noutate o constituie faptul ca multi angajatori au declarat ca ar fi dispusi sa angajeze un proaspat absolvent de performanta si sa concedieze un angajat mai vechi al companiei. Acest lucru nu prea este intalnit in alte domenii de activitate si ii determina pe multi ingineri sa tina pasul cu tehnologia si sa fie in permanenta motivati la locul de munca.

Salariile insa nu sunt foarte atractive. In Romania, acestea difera de la un domeniu la altul, incepand de la 1000 de lei si ajungandu-se pana la 5000 in unele cazuri. In strainatate, situatia sta putin altfel, salariul mediu al unui inginer proaspat iesit de pe bancile facultatii incepand de la 4000 de euro. O suma mare pentru romani, insa una destul de mica pentru straini!