Daca v-ati decis sa plecati la muncă în străinătate trebuie sa stiti ca aceasta decizie vă poate schimba viaţa de zi cu zi. O sa va loviti de o altă cultură, o sa vorbiti in altă limbă şi o sa va calculati cheltuielile lunare în euro sau lire. Totusi este bine să ştiţi că, odată stabiliţi departe de ţară, trebuie să vă bazaţi pe propriile forţe. Pentru a reusi acest lucru trebuie sa fiti informati foarte bine despre tara in care mergeti sa lucrati si despre angajator.

Mulţi dintre cei care pleacă la muncă în străinătate pot avea parte de un şoc in ceea ce priveste conditiile sociale si culturale şi pot avea diverse probleme de adaptare chiar si la locul de munca, pentru ca nici “in afara” cainii nu stau cu covrigi in coada.

Cultura tarii in care veti munci

Cultura diferita, oameni diferiti, obiceiuri diferite. Astfel, trebuie să vă interesaţi de cultura ţării respective şi de caracteristicile stilului de viaţă. Este indicat ca înainte de a începe munca si traiul într-o ţară străină, să intrebati pe forumuri destinate imigrantilor.

Nimeni nu se imbogateste peste noapte. Sa nu va asteptati ca odata ajunsi in alta tara o sa curga banii. In prima faza o sa aveti suficienti bani cat sa traiti de la o luna la alta si abia dupa 1 an o sa incepeti sa puneti deoparte

Cazarea 

In unele tari precum Grecia si Cipru, cazarea este gratuita, insa in majoritatea tarilor, dumneavoastra trebuie sa v-o platiti si nu este deloc ieftina. De exemplu, in Uk daca vreti sa inchiriati o camera, aceasta costa intre 230 si 350 lire pe luna iar proprietarul o sa va ceara plata chiriei in avans pe 1 luna plus o sumă de bani drept garanție. In ce priveste demersul inchirierii unei camere, in cazul in care nu aveti asigurata cazarea, este mai dificil fara un loc de munca. Proprietarii vor sa va poata verifica istoricul bancar, asigurandu-se astfel ca va veti putea plati chiria, lucru greu de indeplinit fara un contract. De asemenea vor vrea sa va vada, sa stie cu ce fel de om au de-a face, asadar, nu puteti aranja chiria direct din Romania prea usor.

Exista cazuri cand trebuie sa stati mai multi intr-un apartament. Lucrurile personale pot fi furate, folosite sau rupte daca vi le lasati in zonele comune. Cel mai bine este sa va pastrati lucrurile in camera dv.

Mancarea

Mancarea trebuie sa v-o asigurati dumneavoastra, in marea majoritate a cazurilor. Insa, toate locurile de cazare dispun si de spatiu in care puteti gati.

Transportul pana la locul de munca

Daca aveti ghinion sa va gasiti un job la distanta mare de unde stati, atunci trebuie sa calculati si benzina sau abonamentul la mijlocul de transport in comun

Program de lucru

In ceea ce priveste programul de lucru sa va asteptati la o schimbare mare fata de Romania. Veti munci multe ore, in general 10-12 ore, inclusiv Sambata si uneori si Duminica. Fiti pregatiti pentru un concept diferit de munca, fiti siguri ca intelegeti foarte bine sarcinile dumneavoastra si le respectati intocmai. Strainii apreciaza oamenii muncitori si in prima faza o sa va testeze calitatile, nu va asteptati sa aiba incredere in dumneavoastra de la inceput, trebuie sa le demonstrati ca sunteti capabili sa va faceti treaba asa cum o vor ei si atunci o sa va respecte.

Limba angajatorului

Este esential sa cunoasteti limba tarii in care mergeti sa munciti, pentru a putea comunica eficient cu angajatorul, cu angajatiii institutiilor si in plus va puteti apara mult mai bine in cazul unor probleme la locul de munca sau in societate.

Taxele platite in tara unde mergeti sa lucrati se pot recupera. Exista multe companii care se ocupa cu recuperarea taxelor, apelati la una dintre ele pentru a va comunica ce acte trebuie sa pastrati la intoarcerea in tara. În funcţie de ţara unde veti lucra, taxele pot fi returnate pentru ultimii 3-6 ani.

Sa aveti intodeauna bani de buzunar, sa va ajunga pana la primul salar. Veti avea cheltuieli cu mancarea, transportul si intocmirea actelor.

Nu in ultimul rand, sa va asteptati ca veti intampina greutati, sa va fie dor de casa, sa aveti unele zile in care veti simti ca nu mai puteti si o sa va puneti intrebarea: raman sau plec?