Ca si persoana aflata in cautarea unui loc de munca, aplicarea la un job postat de aceste firme pe diversele site-uri care ofera servicii de recrutare forta de munca este foarte la indemana pentru oricine, chiar daca e persoana cu studii superioare sau nu.

Este bine sa cunosti cateva aspecte privind modalitatile de recrutare ale acestor companii pentru a stii la ce sa te astepti dupa aplicarea unui CV. In general, companiile multinationale au diferite nivele sau etape atunci cand se recruteaza un viitor angajat pentru un post vacant. Complexitatea procesului de recrutare este cu atat mai mare cu cat pozitia vacanta necesita experienta mai vasta sau cu cat responsabilitatile viitorului angajat sunt mai mari. In general, managerul departamentului unde se gaseste postul vacant este cel care stabileste cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca viitorul angajatsau intocmeste asa numitul"job description". Acest job description va fi folosit ulterior la intocmirea anuntului de angajare si la pregatirea fisei postului. Dupa publicarea anuntului de angajare in media sau pe siteurile specializate, persoana de la resurse umane selecteaza dintre cv-urile primite, persoanele care corespund cel mai bine cerintelor postului. Dintre aceste cv-uri, impreuna cu managerul departamentului, stabilesc o lista de persoane care vor fi contactate in vederea unui interviu.

In general interviurile se desfasoara in mai multe etape, initial respnsabilul de resurse umane si managerul departamentului sunt cei care discuta cu potentialii angajati. Dintre acestia, sunt selectati 2 sau 3 persoane care vor avea un interviu cu directorul/administratorul companiei. Acesta din urma este cel care alege persoana care va fi angajata tinand cont si de parerea managerului si a responsabilului resurse umane. Dupa cum se poate vedea, spre deosebire de o firma particulara romaneasca, (fie ea mai mica sau cu un nr. de angajati mai mare) unde procesul de recrutare si angajare este scurt, la multinationale, procesul este mai complicat si de cele mai multe ori dureaza si mult mai mult. Din acest motiv, persoanele care aplica la joburi in multinationale trebuie sa stie ca vor fi contactate in vederea unui interviu dupa un timp mult mai mare. Asta inseamna ca disponibilitatea candidatului trebuie sa fie mult mai mare, acesta trebuind sa isi permita sa astepte un timp mai indelungat pana la obtinerea unui job. La companiile multinationale, nu prtea se aplica sintagma "Poti incepe de maine ...?"