Această situaţie se poate considera un beneficiu din partea colaboratorului deoarece în acele zile poate evita presiunea pe care o implica deplasarea de acasă la birou. De asemenea, astfel se poate ocupa de activităţile casnice şi, cu sigurranţă, se poate concentra mai bine în rutina personală/intimă.

În acest mod, îţi poţi planifica munca precum doreşti. De exemplu, poţi lucra de dimineaţă, apoi să te ocupi de treburile gospodăreşti şi de familia, copii, prieteni etc.

Detaliind toate aceste informaţii, realizăm că aceste tipuri de job-uri îţi permit să combini aceste rutine. Aşadar, îţi oferă posibilitatea de a te deconecta de griji, apoi să revii la muncă relaxat şi energic. Totuşi, intervine următoarea întrebare, lucrul de acasă este în totalitate benefic pentru colaborator?

Avantaje şi dezavantaje

Este vital să punem în balanţă avantajele şi dezavantajele acestor tipuri de posturi de muncă pentru a-i putea măsura valoarea.

Avantaje:

  • Flexibilitatea orarului de muncă ceea ce implică libertatea de a-ţi programa cum doreşti sarcinile. .
  • Nu sunt şefi alături care să îţi dea ordine producându-ţi stări de agitaţie, poate chiar stres.
  • Posibilitatea de a îţi îngriji cu mai multă atenţie sănatatea. Poţi face exerciţii fizice oricând doreşti, mancare proaspată şi uşoară.
  • Ai timp suficient pentru a fi alături de familia şi să fii prezent, de exemplu, pentru a face temele cu copilul tău.
  • Diminuarea biroului la un simplu laptop pe care îl poţi deplasa oriunde. De asemenea, nu există riscul de a prejudeca dinamica echipei.

Dezavantaje:

  • Dacă eşti o persoană foarte sociabilă, munca de acasă va rezulta solitară din cauza lipsei de interacţionare.
  • Pot exista activităţi care îţi vor distrage atenţia, mai ales dacă locuieşti împreuna cu părinţii şi cu cei mici.
  • Dificultate în momentul în care doreşti să stabileşti limite între muncă şi casă.

Sfaturi pentru a lucra fără griji de acasă

Pentru a avea succes în sarcinile pe care le realizezi de acasă, trebuie să iei în considerare următoarele sfaturi:

Stabileşte un timp pentru familia şi altul pentru şef/clienţi

Este important să le laşi clar şefilor sau clienţilor că poţi fi prezent doar între anumite ore.

Evită folosirea excesivă a site-urilor de socializare şi a chat-urilor 

Acestea te pot distrage şi îţi pot ocupa mai mult timp decât este necesar. De aceea, este important să îţi faci un program pe care să îl respecţi.

Fă-ţi timp pentru a lua pauze, pentru a te relaxa 

“Pauzele dese, cheia marilor succese.” Vor fi momente în care diverse activităţi nu se pot rezolva datorită oboselii. Plimbă-te puţin, găteste, fă ordine etc. Astfel îţi vei ajuta mintea să se odihnească şi vei găsi soluţiile adecvate.

Nu uita de exerciţiile fizice

Este convenabil să faci diverse activităţi fizice pentru a te îngriji de sănatate, să eviţi stresul şi să te gândeşti liniştit la treburile zilnice.

Asigură-te că zona selecţionată drept birou să fie liniştită

Acel perimetru trebuie să fie păzit de zgomote constante precum lătratul câinilor, plânsete de copii, sunetul claxanelor etc. Acestea nu deranjează decât în momentul lucrului, ci şi în timpul conversaţiilor telefonice conducând la distorsiuni în comunicare.

Evită dezordinea

Utilizează un arhivator pentru documente fizice, iar pe cele virtuale memorează-le într-un card sau USB.

Utilizează mobila ergometrică şi lumină naturală puternică 

Deţinerea unu scaun bun pentru birou va evita contractarea muşchilor. Este întotdeauna necesar o zonă luminoasă puternică pentru a evita oboseala vizuală. Verdele favorizează creativitatea, concentrarea, relaxarea şi munca individuală.

Nu îţi neglija ţinuta când lucrezi de acasă 

Nu trebuie să lucrezi în pijamale deoarece îţi va da o stare de spirit pasivă. Se recomandă, înainte de începerea lucrului, să faci un duş şi să te îmbraci precum ai făce-o dacă ai lucra la un birou, într-o agenţie.