Trimiterea CV-ului catre compania angajatoare reprezinta doar primul pas catre jobul dorit, insa pentru a fi angajat este nevoie de mai mult decat un CV bine completat si o experienta profesionala.

In ziua de astazi, angajatorii vor sa cunoasca cat mai multe lucruri despre candidat, sa observe cum poate rezolva o problema, cum se comporta sub presiune sau cum se descurca intr-o situatie delicata.
Doresti sa treci cu brio de urmatorul interviu? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te pregatesti.

Asigura-te ca ajungi la timp sau chiar mai devreme

Cauta adresa si familiarizeaza-te cu traseul pentru a evita eventualele intarzieri. Nimic nu este mai "neprofesional" decat sa intarzii la primul interviu.

Fa o prima impresie buna

Atitudine corecta, politete, gratitudine, sinceritate, si entuziasm – asta trebuie sa transmiti. Saluta intervievatorul cu un zambet mare si o strangere de mana ferma.

Informeaza-te asupra companiei si a pozitiei pentru care ai aplicat

Intervievatorul te poate intreba cum percepi pozitia companiei sale, care sunt concurentii firmei, care sunt avantajele sale competitive si modul in care aceasta ar trebui sa evolueze.

Vinde-te

Inainte de fiecare interviu clarifica-ti cel putin 5 calitati care sa te recomande pentru postul pentru care ai aplicat.

Ai grija la limbajul corpului

Este important sa te relaxezi, dar nu te lasa prea confortabil. Mentine o pozitie buna si contactul vizual in permanenta, limiteaza-ti gesturile si controleaza-ti ticurile nervoase.

Vorbeste profesional. Pregateste-ti intrebarile pentru intervievator

Mergi la interviu cu cateva intrebari inteligente pentru intervievator care sa demonstreaza cunostintele tale precum si intentiile tale serioase.

Intervievatorii intreba mereu daca ai orice intrebari, si ar trebui sa ai una sau doua pregatite deja. Daca spui, "Nu, nu chiar," el poate ajunge la concluzia ca nu esti interesat de locul de munca.
Iata cateva intrebari pe care le poti adresa intervievatorului:
  • Cum se desfasoara o zi de lucru in firma dvs? 
  • Ce program de pregatire oferiti? 
  • De ce persoana care a lucrat pe acest post a plecat? 
  • Ce oportunitati de a avansa oferiti?
Dupa ce pui aceste intrebari, asculta cu mare atentie raspunsurile intervievatorului si daca este posibil puncteaza-le cu cate ceva din experienta si educatia ta.

Ia cu tine o copie a CV-ului la fiecare interviu

In cazul in care intervievatorul a pierdut copia lui veti economisi timp (si eviti jena din partea intervievatorului).

Incheie intr-o nota buna

Pleaca de la interviu in acelasi mod in care ai sosit: cu un zambet mare si o strangere de mana ferma. Adauga un sincer "Multumesc" angajatorului si nu uita sa intrebi despre urmatorul pas in procesul de angajare.

Urmand aceste sfaturi de mai sus, veti putea fi la candidatul ideal pentru orice tip de interviu.