Acest lucru nu inseamna ca romanii nu pot sa munceasca in Marea Britanie legal, ci inseamna ca pentru a munci legal, orice cetatean roman are nevoie de permis de munca. Mai exista totusi si o alta modalitate de a munci legal in Marea Britanie in afara de obtinerea permisului de munca si anume inregistrarea ca Self Employed (Persoana Fizica Autorizata). Un Self Employed presteaza servicii si apoi factureaza serviciile prestate iar statutul de Self Employed nu este neaparat un drept de munca. Statutul de Self Employed reprezinta defapt dreptul legal de a desfasura o activitate economica in Marea Britanie.

Exista mai multe tipuri de permis de munca in Marea Britanie, insa cel mai ravnit de cetatenii romani este Blue Cardul, deoarece acesta garanteaza drepturi depline celui care il detine, fara restrictii, pe piata fortei de munca din Marea Britanie. Asa cum este de asteptat, permisul de munca Blue Card nu se obtine cu usurinta. Iata cateva modalitati de a-l obtine:

  • Lucrati in Marea Britanie timp de 1 an pe post de Au pair; In timpul acestui an veti munci ca Au pair cu drept de munca Purple Card. La sfarsitul anului, conform legislatiei in vigoare, aveti posibilitatea sa aplicati legal pentru Blue Card. Desi aceasta modalitate de obtinere a Blue Cardului este relativ simpla, foarte putini pot beneficia de ea. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pentru a munci ca Au pair, trebuie sa indepliniti niste conditii. Cea mai restrictiva conditie este urmatoarea: trebuie sa aveti sub 27 de ani (pe langa aceasta, in general, angajatorii prefera persoanele de sex feminin pentru pozitia de Au pair)
  • O alta posibilitate, mult mai des folosita este obtinerea unui job si inscrierea la cursurile de calificare NVQ. Dupa terminarea acestor cursuri (care pot sa dureze intre 8 si 12 luni), aveti posibilitatea sa aplicati pentru Blue Card. Aceasta modalitate este foarte des folosita de cei care doresc sa munceasca in UK in domeniul Hospitality (bucatari, ospatari, barmani, receptioneri, etc) si este foarte avantajoasa deoarece nu exista nici o restrictie de varsta. In timpul cursurilor NVQ , statutul d-voastr va fi acela de student si aveti dreptul legal de a munci in aceasta perioada pe baza permisului de munca Yellow Card, pe un salariu de minim 5.8 lire pe ora. Dupa terminarea cursului NVQ si obtinerea permisului de munca Blue Card, statutul d-voastra se va transforma din student in muncitor calificat.
  • Daca sunteti medic sau asistent medical si doriti sa profesati in meseria d-voastra in Marea Britanie, nici unul din cele 2 posibilitati de mai sus nu va ajuta foarte mult. Bineinteles, veti avea si d-voastra nevoie de permis de munca insa, inainte de obtinerea acestuia, va trebui sa obtineti recunoasterea calificarii d-voastra. Aceasta recunoastere se obtine de la institutii specializate din Marea Britanie si anume NMC (Nursing and Midwifery Council) in cazul asistentilor medicali sau GMC (General Medical Council) in cazul doctorilor. Doar dupa obtinerea dreptului de a practica meseria d-voastra in Marea Britanie, veti putea aplica pentru permis de munca. Intregul proces de recunoastere a meseriei d-voastra, poate dura luni de zile si implica multe acte si formulare de completat, insa odata obtinuta aceasta recunoastere, va da dreptul de a munci legal in UK, pe salarii cateodata chiar si de 10 ori mai mari decat cele din Romania.