Cele mai mari industrii ale Greciei sunt in cadrul sectorului de servicii, unde lucreaza cea mai mare parte a populatiei, care contribuie cel mai mult la PIB-ul tarii. Industriile, precum procesarea produselor alimentare si tutun, textile si produse chimice, contribuie de asemenea la economia Greciei, oferind diferite locuri de munca.

Ceea ce aduce speranta Greciei este industria turismului, iar guvernul incearca sa creasca turismul pe toata perioada anului.
In contextul actual, se pare ca multi emigrantii utilizeaza predarea limbii engleze in Grecia, ca un job full-time. Pentru aceasta este necesara o diploma de licenta sau o calificare.
O alta optiune de locuri de munca in Grecia este industria turismului. Acest lucru este posibil numai in anumite perioade ale anului.
Multi dintre ei sfarsesc prin a face munca ilegala in baruri si restaurante, fara documentatia necesara, in parte, din cauza sistemului complicat al imigrarii. Acest lucru nu este recomandat, deoarece consecintele pot fi grave iar angajatul poate fi usor de exploatat.
Locurile de munca in Grecia sunt greu de gasit, in special pentru emigranti, data fiind legislatia elena care impune angajatorilor sa dovedeasca faptul ca orice pozitie ocupata de un strain nu poate fi ocupata de catre un cetatean grec. Cei mai multi emigrantii din nu au locuri de munca slab platite, sunt pensionari, predau limba engleza sau se afla in tara in urma unui transfer in cadrul aceleiasi companii.

Salariul mediu lunar: 796.57 euro

Costul de trai

Costul de trai a scazut in Grecia. Dificultatile economie ale tarii au avut ca rezultat costul general al vietii in Grecia, acesta fiind din ce in ce mai mic, in mare parte parte datorita scaderilor semnificative a preturilor locuintelor si produselor alimentare. Acest lucru se reflecta in Atena, care se plaseaza pe locul 136 din 207 orase, in Sondajul realizat de Mercer asupra costului de viata.
Acest lucru nu se schimba pentru grecii care se lupta cu o crestere a somajului, salarii mai mici si putere de cumparare redusa semnificativ.
Totusi Grecia reprezinta o oportunitate pentru emigrantii care isi permit sa investeasca si sa isi deschisa propriile afaceri, mai ales ca guvernul incearca sa atraga investitii straine.
Costul de trai in Grecia este mult mai ieftin decat in alte orase importante din Europa. De exemplu, cheltuielile pe o luna, inclusiv chiria in Atena, sunt cu mai putin de jumatate mai mici decat in Londra.
Ca si in cazul altor destinatii, costul vietii in Grecia, variaza intre diferite zone. Cele mai scumpe zone, sunt in general cele care atrag cei mai multi turisti. Cele mai importante sunt: Rhodes, Mykonos, Santorini, Corfu si Creta.

Chiria

Cumpararea unei locuinte sau inchirierea in Grecia, a devenit treptat mai ieftina, iar strainii care investesc o anumita suma de bani in proprietatile grecesti au dreptul de a aplica pentru rezidenta. Acest lucru nu este avantajos pentru localnici, insa reprezinta o oportunitate pentru emigranti de a achizitiona o casa sau un apartament care se potriveste nevoilor lor, la un pret redus.

Utilitati: 139 euro/luna
Inchiriere apartament 3 camere in centru: 410 euro/luna
Inchiriere apartament 3 camere in afara orasului: 385 euro/luna

Mancarea

Produsele alimentare grecesti sunt celebre in lume si in general, destul de ieftine, ceea ce este o combinatie fericita. Masurile de austeritate au dus la unele dintre cele mai mari rate de TVA din UE, ceea ce inseamna ca costurile produselor de baza nu sunt la fel cum s-ar astepta. In acelasi timp, TVA-ul este mai redus pentru produsele alimentare decat pentru alte bunuri.

Lapte – 1.19 euro/litru

Paine 500 g- 0.83 euro

Oua (12) – 2.87 euro

Piept de pui – 6.68 euro

Mere (1 kg) – 1.31 euro

Rosii (1 kg) – 1.25 euro

Ceapa (1 kg) – 0.73 euro

Transport

Condusul in Grecia este pentru multi o provocare. Pentru emigrantii care intentioneaza sa detina vehicul propriu, asigurarea masinii este o necesitate. In cazul inchirierii unei masini in Grecia, este important sa verificati ce tip de asigurare are masina.
Pentru cei care doresc sa utilizeze transportul public in Grecia, le recomandam autobuzele.
Pret bilet o calatorie: 1.2 euro
Abonament lunar: 30 euro
Taxi: 0.77 euro/km
Benzina: 1.46 euro/litru