Cipru este practic o insula cu 870 000 locuitori, avand capitala la Nicosia si fiind membra a Uniunii Europene moneda oficiala este Euro. Limbile de baza sunt greaca si turca dar datorita turismului si numarului mare de turisti rusi, se mai vorbeste si engleza si rusa.

Asadar, pentru persoanele care vor sa munceasca in Cipru, este suficient sa cunoasca limba engleza, iar greaca si rusa fiind un atu. In Larnaca, de exemplu, se organizeaza de catre Guvern, cursuri gratuite de limba greaca pentru incepatori.

Cum si de ce sa mergeti la munca in Cipru?

Daca doriti sa munciti intr-o tara europeana si in acelasi timp sa va si distrati, Cipru este alegerea perfecta. Dupa programul de lucru, puteti merge sa faceti plaja, sa faceti baie in apele Mediteranei sau sa faceti excursii in zona montana.

Locatiile unde se gasesc cele mai multe locuri de munca disponibile sunt in statiunile de pe malul Mediteranei , Larnaca, Limassol, Ayia Napa, Protaras, Paphos dar si in capitala Nicosia.

Puteti gasi locuri de munca disponibile la majoritatea agentiilor de plasare forta de munca in strainatate, pe portalul Eures sau portaluri de joburi din tara, cum este si www.Infomunca.ro De asemenea, mai puteti gasi anunturi cu locuri de munca in Cipru la birourile serviciului public pentru ocuparea fortei de munca, in ziare sau studentii pot gasi afise puse in facultati.

Cea mai obișnuită metodă de a solicita un loc de muncă este să trimiteţi un CV cat mai detaliat in limba engleza, alaturi de o fotografie.

Daca veti prezenta interes pentru angajatori, atunci va exista un interviu telefonic sau online, pe Skype, care se va tine in marea majoritate a cazurilor, in limba engleza.

Interviul il veti avea fie cu directorul companiei, fie cu un reprezentant HR. Vi se va cere să vă prezentaţi și să discutaţi despre calităţile și defectele dumneavoastră, precum și despre calificările și experienţa dumneavoastră din domeniul pentru care ati aplicat.

După ce părţile ajung la un acord, angajatorul va trimite contractul de munca conform cu fisa postului iar dumneavoastra va trebui sa il trimiteti inapoi semnat, impreuna cu diplome, autorizatie, cazier, copie de buletin/pasaport si adeverinta de la medic care atesta ca puteti munci.

Angajatorii sunt obligaţi să informeze angajatul în scris cu privire la termenii și condiţiile de angajare oferite. Acest document trebuie să precizeze salariul, programul de lucru, concediul anual, perioada de preaviz, cine ofera cazarea si masa, cine plateste transportul din Romania etc.

Salariul in Cipru variaza de la 550 Euro pentru muncitorii sezonieri pana la 1300 euro pentru posturile cu calificare. In domeniul hotelier, patronii in general ofera cazarea si masa gratuita.

Perioada de probă standard este de o lună sau de doua saptamani in domeniul hotelier.

Programul de lucru variaza la fiecare job in parte, intre 8 si pana la 12 ore , 5 sau 6 zile pe saptamana.

Pentru persoanele care isi cauta un loc de munca in Cipru si vor sa se si distreze dupa orele de munca si sa vada peisaje frumoase exista joburile sezoniere in domeniul HORECA. Un contract de munca sezonier poate incepe in luna Martie si se sfarseste de obicei in luna octombrie.

Posturile cele mai cautate pe perioada verii sunt cele de bucatar, ajutor bucatar, ospatari/ospatarite, cameriste sau personal in domeniul vanzarilor, ingrijitori varstnici sau agricultura.

Puteti gasi mai multe locuri de munca disponibile in Cipru, la linkul joburi in Cipru

In concluzie, daca va doriti sa traiti si sa munciti intr-o tara insorita, inconjurata de apa, cu peisaje frumoase, nu foarte departe de Romania si unde veti intalni foarte multi romani, Cipru este alegerea.