Noi cercetari constata ca oamenii din intreaga lume sunt predispusi la lucru, atunci cand acestia ar trebui sa fie acasa in pat, cel mai probabil din cauza unei combinatii de cerinte ridicate la locul de munca si siguranta scazuta a locului de munca.

Este timpul sa iti iei concediu medical: sa mergi la munca, atunci cand esti bolnav este rau pentru tine – si pentru companie

Ai racit? Te simti rau? Ei bine, statul acasa ar parea sa fie cea mai putin aleasa optiune de catre angajati. Cu toate acestea, pentru multi, desi bolnavi, mersul la munca a devenit norma, chiar o necesitate in fata presiunilor puse de catre organizatiile care ne angajeaza.

in multe cazuri, boala nu mai este vazuta ca un motiv valabil pentru a nu lucra; mai degraba, acesta este considerat a fi ceva peste care oamenii trebuie sa treaca fara a isi lua concediu medical.
Cu toate acestea, "prezenteismul" – (situatia in care o persoana are sentimentul ca trebuie sa mearga neaparat la munca, chair daca este prea bolnava, stresata sau distrata, pentru a putea fi productiva), se adauga la cheltuielile organizatiei.
Acesta afecteaza performanta muncitorilor si a rezultatele de productivitate mai scazute. Organizatiile pot plati scump si scazandu-si productivitatea, daca permit angajatilor sa lucreze in timp ce sunt bolnavi.
De asemenea, riscurile angajatilor sunt si ele ridicate; mergand la munca in timp ce sunt bolnavi, acestia isi risca propria sanatate, dar si pe a celorlalti, putand aparea si riscul de a-i imbolnavi pe ceilalti colegi, daca boala este contagioasa.

Un cerc vicios...Cauzele prezenteismului sunt variate. Pe de o parte, aceasta provine din teama, absenta de la locul de munca, chiar si atunci cand sunt bolnavi, va fi interpretata ca o lipsa de angajament. Acest lucru induce oamenii sa mearga la locul de munca, atunci cand nu ar trebui.
Cele mai recente cercetari arata ca cerintele ridicate de la locul de munca, stresul si nesiguranta jobului, sunt cele care explica prezenteismul involuntar. Lipsa salariului platit chiar si in zilele de concediu medical si alte dificultati financiare, incurajeaza angajatii sa lucreze in timp ce sunt bolnavi.
Dar, in timp ce unii angajati se simti presati sa lucreze atunci cand sunt bolnavi, altii aleg sa faca asta din propria initiativa. Acest tip de angajati doresc sa demonstreze pasiunea si angajamentul pentru locul lor de munca chiar si atunci cand nu se simt in apele lor.
Ironia este ca frecventa la locul de munca ar putea fi una din cauzele sanatatii precare. Stresul legat de volumul mare de munca, lipsa de autonomie si nesiguranta locului de munca poate duce la boli, care apoi necesita timp de recuperare la domiciliu.

Stresul este o cauza principala a bolilor aparute la locul de munca

Chiar si in randul celor care sunt dedicati jobului lor, problemele de sanatate pot fi cauzate de munca neintrerupta si continua. Daca devotamentul pentru munca duce la ore lungi inclusiv orele suplimentare neplatite, atunci angajatul se poate confrunta cu probleme de epuizare si probleme fizice de sanatate. in astfel de cazuri, statul departe de birou poate fi un lucru bun, mai ales in cazul in care timpul permite recuperare si distractie creativa prin alte activitati non-munca.

Oricar ar fi motivele prezenteismului - negative sau pozitive - efectele sale asupra sanatatii noastre sunt aceleasi. Ia-ti concediu medical, si protejeaza-te impotriva bolilor.

Managerii joaca si ei un rol de jucat aici. Sub presiunea de a obtine rezultate pe termen scurt, acestia pot fi tentati sa inchida ochii la prezenteism. Dar facand acest lucru, ei risca sa suporte costuri mai mari, care pot afecta intreaga companie. Acestia trebuie sa caute solutii pentru cauzele problemelor de sanatate - volumul mare de lucru , siguranta scazuta la locul de munca, si stresul – mai degraba decat tratarea angajatilor bolnavi.

Schimba modul de lucru

Rolul tau aici este sa realizezi si sa accepti faptul ca lucrand sub presiune iti poate provoca boli care necesita concediu medical. Constientizeaza ca dincolo de munca, ai o viata pe care trebuie sa o traiesti sanatos.
Munca este buna si poate fi benefica daca este desfasurata in mod corect. Ea poate, de asemenea, sa ne consume si sa ne faca rau. in cazul in care ne face rau, ar trebui sa ne oprim si sa avem grija de noi.
Prezenteismul, pe scurt, este un apel de trezire pentru noi toti, de a gandi diferit despre munca si de a explora modul in care ne putem traim vietile intr-un stil sanatos.