Incepand cu 1 Ianuarie 2012 si pana in 15 Martie 2012, companiile de recrutare din Romania, au postat pe portalul de joburi Infomunca.ro, 69 de oferte de munca destinate persoanelor cu cetatenie romana care au studii superioare (adica 5.2% din totalul ofertelor de munca postate pe site in aceeasi perioada). In perioada mai sus mentionata, prin intermediul acestor oferte de munca, companiile de recrutare au cautat nu mai putin de 1348 de persoane care au terminat o facultate sau urmeaza cursurile unei facultati. Avand in vedere ca portalul de locuri de munca Infomunca.ro, gestioneaza peste 90% din joburile pentru strainatate destinate Romanilor, putem trage concluzia ca analiza facuta de noi reprezinta defapt situatia reala si generala la nivelul tarii a ofertelor de munca in strainatate destinate romanilor cu studii superioare.

In aceeasi perioada – 1 Ianuarie 2012 – 15 martie 2012 pe Infomunca.ro au aplicat la joburi 16211 persoane dintre care 4454 (adica 27.4 %) sunt persoane cu studii superioare. Din cele 4454 persoane care au aplicat la diferite oferte de munca de pe portal, 3214 (adica 72.1 % din totalul persoanelor cu studii superioare) au aplicat la oferte de munca in strainatate. Aceasta analiza demonstreaza inca odata interesul romanilor cu studii superioare pentru locurile de munca din afara granitelor.

Romanii cu studii superioare iau salarii de peste 3000 euro in tari precum: Arabia Saudita, Danemarca, Dubai, Finlanda, Franta , Germania, Norvegia si Marea Britanie. Angajatorii din aceste tari, cauta in special Personal Medical si Sanitar dar si Ingineri cu experienta in Constructii sau in domeniul Petrol si Gaze. Pozitiile pentru romanii care au studii superioare sunt foarte putine, insa, asa cum era de asteptat, acestea sunt mai bine platite de catre angajatorii straini decat pozitiile destinate personalului fara studii superioare. Daca salariul unui doctor roman care munceste in Germania poate sa ajunga in unele cazuri chiar si la 4000 - 5000 euro NET, inca din prima luna, in Grecia unui ospatar I se ofera intre 450 si cel mult 700 euro Net.