Când se termină programul de munca, există un grup de muncitori care imediat pleacă spre casele lor, la universitate sau în oricare altă parte. În schimb, există și alt grup care doar privește ceasul și își continuă activitatea fără a avea intenția de a se opri.

În această lume atât de competitivă, cele 24 de ore ale zilei nu par suficiente pentru a săvârși toate acțiunile impuse.

De asemenea, unde competiția profesională este mare și companiile le cer angajaților să fie mai productivi, iar mulți angajați iși extind activitățile peste cele 8 ore. De cele mai multe ori, acest lucru prespune să suni acasă și să spui “ajung târziu” sau să anulezi alte compromisuri sociale.

În unele situații, aceste ore petrecute extra aduc niște bani adiționali muncitorului, dar nu de fiecare dată există bani la mijloc.

Orele extra: o muncă mai bună?

Marea majoritate a întreprinderilor trec prin faze extraordinare în care lucrătorii sunt nevoiți să lucreze peste program. Acestă situație nu trebuie convertită într-un obicei. Trebuie să evaluezi ceea ce se petrece în jurul tău. De multe ori, acumularea sarcinilor se datorează unei proaste organizări a timpului. De exemplu, dacă nu oferi prioritate sarcinilor importante, acestea vor fi terminate cu puțin timp înainte de sfârșitul deadline-ului, iar tu vei fi nevoit să stai peste program.

Faptul că vei face ore extra pentru a compensa această lipsă de organizare va conduce la formarea unui cerc vicios. Adevărul este că odată ce persoana s-a obișnuit să rămână la birou până târziu, în loc să lucreze mai mult are , inconștient, tendința de a munci mai lent deoarece știe că va dispune de timp adițional pentru a o face.

Știu că este la modă să te sacrifici pentru muncă, dar acest obicei nu este sănătos. Cei care nu sunt capabili să renunțe la muncă nici pentru a mânca (nu închid telefonul, mănâncă la birou sau fac din fiecare prânz o întâlnire de afaceri), își pun în pericol sănătatea mintală.

Timpul în plus petrecut la birou poate reprezenta pierderea legăturii cu familia și prieteniile cu persoanele pe care le iubești cel mai mult. După multe perioade în care te-ai tot scuzat și le-ai spus ca nu poți să le fii aproape, o să sosească un moment în care nu te vor mai invita.

Da, într-adevăr, a munci și a avea succes profesional este o aspirație corectă, dar există și alte necesități personale care trebuie satisfăcute, precum relațiile cu apropiații, participarea în activitățile comunitare, sănătatea, alimentația corectă etc.

Orele extra te obosesc emoțional și fizic. Potrivit este să oferi tot ceea ce este mai bun din tine și să demonstrezi că ești persoana potrivită în postul potrivit. Așadar, trebuie să fie un echilibru între acest aspect și celelalte necesități ale tale.

Femeile și bărbații care au lucrat mulți ani într-o firmă și care au muncit extra, au regretat la un moment dat, dar a fost cam târziu. După ce au sacrificat mulți ani, multe relații de prietenie, au renunțat la vacanțe și petreceri alături de cei dragi, au fost concediați fără multe explicații și fără ca șefii lor să regrete. Întotdeauna există cineva mai bun decât tine, nu uita asta!

Puțin, dar bine

Cum a trecut această zi de lucru? Este o întrebare pe care, cu siguranță, ți-o adresezi deseori deoarece se termină programul, iar tu simți că practic nu ai făcut foarte multe. O formă de a evita o “fugă a timpului” este să deții un jurnal al zilei de muncă.

Scrie fiecare apel telefonic pe care l-ai făcut, fiecare document terminat, fiecare activitate săvârșită. Punctează la câte ședințe te duci zilnic, câte persoane sosesc la biroul tău deoarece au nevoie de informații de la tine sau doresc să îi ajuți cu diverse proiecte, cât timp îți ia să răspunzi la e-mail-uri sau să conversezi pe internet cu șefii sau cu ceilalți angajați.

După o săptămână de analiză, vei descoperi lucruri care te vor surprinde și care îți va permite să faci ajustări pentru a maximiza utilitatea timpului la muncă.

Munca și viața persoanală trebuie respectate și prețuite, trebuie să existe un echilibru just între ele.

În concluzie, orele extra care sunt plătite și care sunt necesare datorită unor situații neprevăzute sau care au fost anunțate din timp, sunt utile și merită lucrate. În schimb, dacă ești forțat să o faci datorită suprasolicitării sau a proastei organizări a timpului, trebuie analizate și corectate. Dacă situația lor nu se ameliorează, încearcă să renunți. Sănătatea ta este cea mai importantă!