De aceea, este foarte important să drămuim cu atenție fiecare secundă pentru că fiecare clipă ne poate schimba viitorul.

Timpul este cea mai importantă resursă care nu este regenerabilă. Fie ca vorbim de viața personală sau de cea profesională, timpul reprezintă o constantă care ne poate duce spre succes sau, din contră, ne poate ruina.

Cum ne organizăm timpul în mod eficient la locul de muncă?

Cred că nu există om care să nu fi intrat în criză de timp la locul de munca. Acest lucru se întâmplă atunci când, la finalul unei zile la birou, îți dai seama că nu ti-ai terminat sarcinile din ziua respectivă la locul de muncă. Acest lucru poate duce și la o stare de stres care poate afecta pe oricine din toate punctele de vedere. Pentru a evita acest lucru,fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă managementul timpului. Probabil că va întrebați ce înseamnă managementul timpului? Acesta constă în îmbunătățirea abilităților pe care fiecare dintre noi le are pentru a-și planifica mai bine sarcinile de job in funcție de timp.

Pentru a ne organiza timpul într-un mod eficient la locul de muncă trebuie să evităm să împărțim sarcinile de la job în două: importante și neimportante. Rezolvarea problemelor urgente generează alte urgențe. Important este să alocăm timpul de la muncă pentru activitățile de prevenire.

Chiar dacă simțim că timpul la birou se scurge cu repeziciune și avem impresia că nu o să ne îndeplinim sarcinile de serviciu așa cum trebuie, nu e cazul să ne grăbim. Se știe că graba strică treaba și, drept consecință, riscăm să greșim iar activitățile respective să fie reluate. Un factor care ne face să intrăm în criză de timp sunt colegii de muncă. De multe ori ni se întâmplă să avem colegi care ne întrerup din activitate pentru a ne cere ajutorul sau chiar superiorul pentru a ne comunica anumite schimbări de proiect. Nu întotdeauna trebuie să răspundem afirmativ la cerințele colegilor de muncă. Trebuie să avem puterea să refuzăm pentru că, altfel, vom fi mereu întrerupți pentru a ni se cere ajutorul. Astfel, așa îi putem face pe ceilalți să ne respecte timpul la job dar și în viața personală.

Managementul timpului se aplică și atunci când facem ordine pe birou. De multe ori se întâmplă ca un birou plin de hârtii și de dosare, care dă impresia că un angajat muncește din greu, să ne consume din timpul atât de prețios. Cum e posibil acest lucru? E simplu. Sunt momente când ne trezim ca am uitat câteva facturi urgente care erau rătăcite prin muntele de hârtii de pe birou, iar căutarea lor necesită timp. De aceea, este necesar să ne facem ordine pe birou. Se știe că cei mai eficienți oameni au pe biroul lor de la job doar strictul necesar.

Un alt motiv care ne poate “mânca” inutil timpul de la locul de muncă este lipsa de hotărâre. Astfel, trebuie să avem abilitatea de a lua o decizie repede. Faptul că stăm și analizăm foarte mult o problemă ce a intervenit într-un proiect nu ne garantează faptul că vom lua o decizie potrivită.

În caz de urgență, putem delega pe cineva care să ne ajute să ne îndeplinim în timp util sarcinile de serviciu. Însă trebuie să fim atenți la acest aspect pentru că cel care ne va ajuta trebuie să îndeplinească sarcinile la fel de bine.

Astfel, dacă vom respecta regulile managementului timpului nu avem cum să intrăm în criză atunci când trebuie să ne îndeplinim sarcinile la locul de muncă. Timpul organizat eficient e cheia succesului în orice domeniu.