Orice asistent medical care doreste sa munceasca in Marea Britanie, are obligatia sa se incrie la NMC (Nursing and Midwifery Council) . Procesul dureaza cel putin doua – trei luni (dar poate dura cu usurinta patru sau cinci luni sau chiar mai mult in cazul in care nu trimiteti corect toate actele),  iar la final, aplicantul primeste asa numitul UK PIN Number.  UK PIN-ul este defapt un numar de identificare  unic, care dovedeste ca o anumita persoana a fost recunoscuta de catre NMC si are toate drepturile de a practica meseria de asistent medical in Marea Britanie.  Obtinerea UK PIN-ului este esentiala deoarece nici un angajator nu are dreptul sa angajeze un asistent medical in cazul in care asistentul respectiv nu detine PIN-ul.

Toti cei care doresc sa se inscrie la NMC si au inceput scoala inainte de 2007, au nevoie de Certificatul de Conformitate eliberat de Ministerul Sanatatii Publice – Bucuresti. Obtinerea acestui document dureaza aproximativ una sau doua luni si pentru a-l obtine, aveti nevoie de urmatoarele documente:

 •  Copia actului de identitate
 •  O cerere completata pentru eliberarea  Certificatului de Conformitate
 •  Copie dupa cartea de munca sau adeverinta de vechime de la locul de munca
 •  In cazul in care v-ati schimbat numele, trebuie sa aveti copii legalizate  dupa documentele de schimbare a numelui
 • Adeverinta eliberata de unitatea de invatamant absolvita, prin care sa se ateste perioada in care ati facut studiile
 • Copii legalizate dupa Diploma de Bacalaureat, Foaia Matricola, Certificatul de Competente Profesionale, Diploma de absolvire a Scolii Postliceale sanitare de asistent medical sau oricarei alte scoli echivalente cu aceasta.

Asistentii medicali care au inceput scoala incepand cu 1 Ianuarie 2007, nu au nevoie de Certificat de Conformitate pentru inscrierea la NMC.

Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faceti pentru a aplica la NMC este sa completati formularul pentru solicitarea KIT-ului de aplicare.  Acest formular poate fi downloadat direct de pe siteul NMC-ului (www punct nmc-uk punct org). Dupa ce este completat, acest formular poate fi trimis pe e-mail sau prin posta la NMC (adresele unde trebuie trimis pot fi gasite tot pe siteul NMC-ului ). Dupa aproximativ 15 zile, veti primi prin posta de la NMC, kit-ul solicitat, care va contine toate instructiunile necesare pentru a continua aplicarea precum si o Aplicatie in original. Aplicatia primita  are o valabilitate de 6 luni din momentul in care este trimisa de catre NMC. In cazul in care nu reusiti sa trimiteti toate actele cerute in decurs de 6 luni, aplicatia d-voastra va fi considerata invalida.

Lista cu documentele necesare obtinerii UK PIN-ului

 •   Copie dupa pasaport sau carte de identitate
 •   Cazier judiciar
 •  Certificatul de casatorie (doar daca sunteti casatorit)
 •  Diploma de asistent medical si planul de invatamant
 • Certificat din care sa rezulte ca nu avetiabateri de la codul de Etica si Deontologie Profesionala. Acest document poate fi eliberat de la Colegiul Asistentilor Medicali si Moaselor
 • Certificatul de conformitate ( doar pentru cei care au inceput studiile inainte de  1 Ianuarie 2007)

In functie de particularitatile fiecarui aplicant, in unele cazuri NMC-ul cere si alte documente aditionale.

Copiile legalizate in limba romana si copiile traduse in engleza si legalizate ale acestor documente, vor fi trimise prin posta sau orice alt fel de curierat catre NMC (ATENTIE! – NU PRIN POSTA ELECTRONICA). Daca toate documentele trimise sunt in regula, dupa o perioada de timp care variaza de la caz la caz, in functie de cate dosare sunt in asteptare, veti primi raspunsul pozitiv al celor de la NMC . Urmatorul pas este plata unei taxe de aproximativ 80 lire sterline dupa care urmeaza eliberarea propriu zisa a UK PIN-ului.