La 1 ianuarie 2015, conform Balanţei Forţei de Muncă, resursele de muncă ale regiunii erau în număr de 165.230 persoane, din care populaţia ocupată civilă reprezenta 71.8%.

Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, populaţia ocupată civilă în agricultură, silvicultură şi pescuit este de 29.2%, în timp ce populaţia ocupată civilă din industrie şi construcţii reprezintă 30.7%, iar în servicii este de 40.1%.

Rata somajului înregistrat la data de 31 decembrie 2015, în regiunea Nord Vest, a fost de 3.6% fiind înregistraţi 41.0 mii şomeri.

În judeţul Cluj, rata somajului a scăzut semnificativ în ultima perioadă. La sfârşitul anului 2015 rata somajului a fost înregistrată la 2.23% , faţă de 3% în anul 2014.

Exceptând Bucureştiul, această regiune este una dintre cele mai atractive ale ţării, atât din punct de vedere turistic, cât şi economic. Clujul, de exemplu, a cunoscut anul acesta o creştere semnificativă a locurilor de muncă. Această evoluţie pozitivă a pieţei muncii s-a putut observa cu precădere în scăderea ratei şomajului, însă şi în locurile de muncă vacante din Cluj.

Faţă de anul 2014, când Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă punea la bătaie un număr de 35.000 de locuri de muncă, la finalul anului trecut, numărul acestora a crescut cu peste 5000.

Acest fapt se datorează pieţei dezvoltate a muncii şi salariilor, investiţiilor străine, mediului privat şi concurenţei de piaţă, ca şi intrărilor de tehnologii moderne. Pe lângă acestea, o contribuţie însemnată o au şi micile întreprinderi care au început să dea roade, oferind astfel noi locuri de muncă în Cluj.

Creşterea economică a regiunii paote fi observată cu precădere în sectoare precum: construcţiile, industria de textile, industria de maşini şi echipamente, o importantă firmă străină fiind Tetarom Cluj.

Conform datelor statistice ale ANOFM, cei mai importanţi angajatori din Cluj, ca număr de salariaţi, în 2015, erau: SC Leoni Wiring Systems RO SRL, SC Fujikura Automotive România, Banca Transilvania SĂ, Universitatea Babeş Bolyai Cluj, SC Aramis Invest SRL, Draxlmaier România Sisteme, SC Unicarm SRL.

Unde se găsesc locuri de munca vacante in Cluj?

La sfârşitul anului 2015, cele mai multe locuri de muncă vacante, în această regiune au fost înregistrate în următoarele ocupaţii: muncitor necalificat în industria confecţiilor; vânzător; şofer autocamion/maşină de mare tonaj; tehnician operator la roboţi industriali; lucrător comercial; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; îngrijitor clădiri; manipulant mărfuri; asistent medical generalist.

Cele mai căutate 10 profesii ( joburi ) din Cluj

1. Operatori la maşini şi utilaje din industria încălţămintei (ISCO 8156)

2. Asistenţi vânzare în magazin (ISCO 5223)

3. Funcţionari evidenţă stocurilor (ISCO 4321)

4. Constructori şi montatori de structuri metalice (ISCO 7214)

5. Muncitori necalificaţi în industria prelucrătoare, neclasificati în grupele de bază anterioare (ISCO 9329)

6. Manipulatori de marfă (ISCO 9333)

7. Şoferi de autoturisme şi camionete (ISCO 8322)

8. Casieri şi vânzători de bilete (ISCO 5230)

9. Femei de serviciu în birouri, hoteluri şi alte instituţii (ISCO 9112)

10. Comercianţi (ISCO 5221)

Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică (Bălanţa Forţei de Muncă), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.