Acest numar este cu 2.200 mai mare decât cel din trimestrul anterior. De asemenea, rata locurilor de munca vacante s-a situat la 1,21%, un procent usor mai mare cu cel din perioada iulie-septembrie 2015.

Care sunt domeniile în care s-au înregistrat cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante?

Potrivit cifrelor publicate de Institutul National de Statistica, în al patrulea trimestru al anului 2015, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au înregistrat în administratia publica. Astfel, procentul din acest domeniu a fost de 3,24%, acesta fiind urmat de domeniul sanatatii si asistenta sociala (2,49%), în timp ce procentul de 2,48% este cel destinat activitatilor de servicii.

De asemenea, în industria producatoare s-au concentrat un numar de 14.200 de locuri de munca vacante, ceea ce echivaleaza cu o rata de 1,26%.

Asa cum era de asteptat, cele mai multe locuri de munca vacante se gaseau în sectorul bugetar. Astfel, aproape o treime din totalul joburilor disponibile pe piata se regaseau în acest sector. Pe domenii, acestea erau repartizate astfel: 8.200 de locuri vacante în administratia publica, 7.600 de locuri de munca în sanatate si asistenta sociala, precum si 2.700 de joburi in invatamant.

La polul opus, cele mai mici procente în ceea ce priveste rata, dar si numarul locurilor de munca vacante, se gasesc în domeniul industriei extractive. Astfel, numarul de 100 de joburi disponibile reprezinta 0,14%. Tot în partea de jos a topului se gaseste productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa calda, gaze si aer conditionat. Acestea ofera 200 de locuri de munca vacante, ceea ce echivaleaza cu procentul de 0,26% al ratei locurilor de munca.

Comparatie cu semestrul patru din 2014

Daca facem o comparatie cu trimestrul al patrulea din 2014, rata locurilor de munca a înregistrat cresteri în domeniul sanatatii si al asistentei sociale (0,67%), dar si în domeniile agriculturii, silviculturii si pescuitului, unde procentul s-a situat la valuarea de 0,63%.

Daca ne raportam la rata si la numarul locurilor de munca vacante pe grupe majore de ocupatii, observam un trend ascedent în ultimul trimestrul al anului 2015 în ceea ce priveste specialistii în diverse domenii de activitate. Vorbim, în acest caz, de grupa majora 2 ce ofera 16.000 de locuri vacante ceea ce echivaleaza cu procentul de 1,64%. De asemenea, valori mici s-au situat în rândul ocupatiilor de lucratori calificati în agricultura, silvicultura si pescuit. 100 de locuri au fost disponibile în grupa majora 6. De asemenea, foarte putine locuri vacante s-au regasit în grupa majora 1, aceasta fiind reprezentanta de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori. Astfel, aceasta categorie a avut la dispozitie 2.300 de locuri vacante.

Comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât si numarul locurilor de munca vacante au înregistrat cea mai relevanta crestere în rândul ocupatiilor de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic. Astfel, grupa majora 3 ofera cu 800 de locuri de munca mai mult (o crestere de 0,17%). În schimb, cea mai semnificativa scadere s-a înregistrat în domeniile încadrate în grupa majora 7.

Specialistii estimeaza ca acest trend va continua si în prima parte a anului 2016, lucru ce va produce un dinamism pe piata muncii din România.