Deci atentie, ca potential candidat, intodeauna trebuie sa te pregatesti pentru un viitor interviu. Mai ales in cazul interviurilor multiple, cand trebuie sa faci fata mai multor intrevederi iar cel care te va intervieva prima data va stabili daca esti sufficient de bun pentru a fi acceptat sau pentru a fi selectat pentru un viitor interviu.

De obicei, primul interviu este realizat de catre reprezentantul departamentului de resurse umane a companiei la care ai aplicat impreuna cu un reprezentant al departamentului care angajeaza. Daca este vorba de mai multe interviuri, la urmatoarele participa intotdeauna unul sau mai multi reprezentanti ai departamentului sau unitatii unei iti vei desfasura activitatea, urmand ca in final sa existe o intrevedere intre candidat si managerul/administratorul unitatii.

In cazul interviurilor efectuate pentru job-uri din strainatate, interviul se face de obicei via skype cu intermediari (firme de recrutare straine) angajati de catre anagajatorul final. Detalii despre astfel de interviuri poti gasi pe site-urile de plasare forta de munca in strainatate, informeaza-te inainte de a avea un astfel de interviu despre modul de desfasurare si care sunt intrebarile capcana.

Foarte multe articole te invata cum sa te pregatesti pentru un interviu face-to-face dar exista cateva aspecte foarte importante, mai putin evidentiate si pe care trebuie sa le iei in considerare:

  • Aspectul fizic: este foarte important ca la un interviu sa fi aranjat si imbracat corespunzator. Companiile nu-si doresc angajati care au un aspect neingrijit fiindca exista sanse foarte mari ca aceste caracteristici sa se manifeste ulterior si in activitatea lor. Deci intotdeauna imbracamintea unui candidat trebuie sa fie cat mai office, evitand excesele si tinutele potrivite altor destinatii (gen club). Angajatorul trebuie sa te perceapa ca pe o persoana serioasa, hotarata si de incredere.
  • Fii punctual: de obicei, ar fi bine sa ajungi la locatia indicata de angajator cu cel putin 10 – 15 minute inainte de ora stabilita, ca sa ai timp sa gasesti adresa, un loc de parcare, sa fii legitimat de poarta unitatii sau sa gasesti biroul unde trebuie sa ajungi. Din nou, prima impresie trebuie sa fie in favoarea ta si sa demonstreze ca esti capabil sa respecti niste reguli impuse de companie.
  • Fii pregatit: exista sabloane destul de incetatenite in ceea ce inseamna recrutarea de personal asa ca poti sa fi pregatit dinainte cu cel putin 60 – 70% din cerintele interviului. Pregateste-ti o prezentare proprie si insista mult pe partea practica a educatiei tale. Prezinta-te ca pe un om activ si ambitios si alegeti cu grija atuurile si mai ales defectele. Atunci cand prezinti un defect, incearca sa alegi unul pe care ai reusit deja sa-l depasesti sau esti foarte aproape de aceasta realizare. Modul in care prezinti un defect poate fi defapt un atuu pentru tine. Foloseste-te de aceasta posibilitate!
  • Cunoaste detalii despre angajator: una dintre cele mai dese intrebari capcana ale unui interviu este referitoare la cunostintele tale privind profilul sau istoricul unitatii unde ai aplicat. Aproximativ 60% din intervievati pierd puncte importante la “imaginea de ansamblu” datorita faptului ca vin nepregatiti la interviu din acest punct de vedere. Intotdeauna trebuie sa stii cate ceva depre angajator: istoricul lui in activitatea desfasurata, gama de produse sau servicii pe care o produce/ofera, distinctii, premii, etc. Internetul este plin de astefel de informatii si o singura cautare te poate ajuta sa faci o buna impresie angajatorului si sa fii pregatit dinainte.
  • Abordeaza o atitudine pozitiva si relaxata: daca esti relaxat si linistit poti sa gandesti mult mai usor si sa oferi raspunsuri mai coerente si mai inteligente la intrebarile puse de intervievator. Totusi nu exagera cu glumele si nu vorbi exagerat de mult. Ai nevoie sa fii perceput ca un posibil anagajat care se adapteaza usor si se va integra repede, care va fi prietenos si nu va genera conflicte cu alti angajati si nu ca o persoana care vorbeste mult si face mai nimic.
  • Vinde-te bine!: deoarece nu ai experienta profesionala, angajatorul va avea o atitudine usor sceptica fata de tine. Nu te lasa afectat de acest aspect si nu o lua ca un afront personal. Putini angajatori isi permit luxul de a instrui personal neexperimentat fiindca este costisitor si riscurile sunt mari. De aceea prezinta-ti putina experienta profesionala dobandita in facultate in modul cel mai explicit posibil, fara sa exagerezi, insistand pe partea practica a lucrurilor. Toti angajatorii viseaza la angajati super pregatiti si la cheltuieli mici pentru plata acestora.
  • Pregateste-ti de acasa cateva intrebari pentru angajator: la sfarsitul interviului angajatorul iti va da posibilitatea sa pui cateva intrebari. Gandeste-te in prealabil la acest aspect si incearca sa iti pregatesti cel putin doua intrebari legate de viitoarea ta activitate. Evita sa intrebi de salariu si bonificatii in aceasta etapa a interviului fiindca vei fi perceput negativ. Stai linistit, daca impresia pe care ai facut-o e pozitiva, negocierea salariului o sa fie urmatorul pas al interviului si o sa fie in favoarea ta!

Iti doresc numai raspunsuri pozitive din partea angajatorului si multa bafta!