Astfel, conducerile companiilor IT de peste Ocean au luat o decizie ce poate fi numita, cu u?urin?a, a fi una istorica. Angajatii primesc mai multi bani doar pentru a locui mai aproape de sediul companiei. Angajatorii au motivat acest lucru prin faptul ca un angajat care locuieste mai aproape de birou vine mai odihnit la serviciu si da un randament mult mai bun. Astfel, investitia este amortizata într-un timp foarte scurt. Pentru a-ti scurta considerabil drumul de acasa pâna la birou, angajatii primesc si pâna la câteva sute de dolari în plus la salariu. De asemenea, seara, acestia nu se mai grabesc sa plece acasa imediat dupa ce se termina având în vedere ca distanta pâna la locuinta este una mica.

O astfel de masura ar fi binevenita si în Bucuresti. Capitala României este una dintre cele mai aglomerate din Europa din punct de vedere al traficului, iar angajatii sunt nevoiti sa piarda pe drumul catre birou si câte doua ore în orele de vârf. Vorbim, în special, de cei care locuiesc în cartierele unde nu exista metrou si sunt nevoiti sa traverseze tot orasul pentru a ajunge la locul de munca.

Care sunt ofertele în cifre ale gigantilor din industria IT?

Marile companii apeleaza la diverse strategii pentru a-si convinge angajatii sa se mute cât mai aproape de sediu. Astfel, cei de la Facebook ofera si bonusuri de mii de euro pentru ca angajatii sa îsi cumpere sau sa îsi închirieze o locuinta cât mai aproape de sediul din California. Conform jurnalistilor de la Wall Street Journal, compania patronata de Mark Zuckerberg le ofera chiar si consultanta imobiliara angajatilor care beneficieaza de aceasta oferta. Un alt gigant IT de peste Ocean le ofera angajatilor suma de 300 de dolari pentru a-i ajuta la plata chiriei.

De asemenea, studiile arata ca un timp îndelungat pierdut în trafic în drum spre birou creste stresul si riscul de obezitate. De asemenea, un studiu realizat de cei de la Evolv arata ca angajatii care locuiesc mai aproape de sediul companiei stau si cu 20 la suta mai mult la birou.

Ca peste tot în lume, marile companii multinationale îsi au sediile în cele mai bune si scumpe cartiere. Exceptie nu face nici Bucurestiul. Aici, companiile multinationale si-au concentrat sediile în zona de Nord, acolo unde se stie ca este una dintre cele mai scumpe de Bucuresti. În aceste zone, chiria unui apartament cu doua camere ajunge si la 350 de euro pe luna. Astfel, o masura similara cu cea din Statele Unite ale Americii i-ar ajuta foarte mult si pe angajatii din România pentru a fi mai eficienti la job. De asemenea, pretul unui apartament cu doua camere în zona de Nord a Capitalei este cu peste 10.000 de euro mai mare decât în alte zone ale Bucurestiului. Acesta este înca un motiv pentru care corporatiile ar trebui sa adopte masurile din Statele Unite ale Americii.

Distanta pâna la birou este un criteriu si pentru cei care îsi cauta un loc de munca. Sunt persoane care refuza oportunitatea unui nou drum din punct de vedere al profesiei din cauza distantei mari pe care o are de parcurs pâna la birou. Din toate aceste aspecte nu se poate trage decât o singura concluzie: jobul perfect nu trebuie sa fie doar bine platit, ci si aproape de casa.