Nevoia de muncitori calificaţi este în continuare mare atât în România, dar şi în străinătate. O dovedesc atât miile de posturi scoase la concurs de Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă dar şi pe site-urile specializate de recrutare, precum Infomunca.ro. Iar ofertele de munca sunt mult mai atrăgătoare în străinătate.

Astfel, de multe ori, angajatori din ţări precum Franța, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Norvegia oferă nu doar salarii mari, ci şi cazare, transport sau training pentru a reuși să își acopere pozițiile disponibile. Una dintre pozitiile cele mai cautate este cea de sudor.

Sudorii sunt foarte greu de gasit pe piaţa muncii din Romania, în lipsa unor şcoli profesionale care să pregătească meseriaşi, iar cei cu experienta au obtinut contracte de munca in strainatate. Astfel că angajatorii romani sunt dispuşi să ofere în prezent salarii chiar şi de 2.500 de lei net pentru un angajat cu experienţă ca sudor.

Pentru angajatorii straini, sudorii cu experienta sunt foarte cautati si apreciati, in special cei care detin autorizatie si cunosc limba tarii unde vor sa mearga sa munceasca.

De exemplu, pe site-ul Infomunca.ro, gasim constant anunturi in care se caută sudori în aluminiu, argon, Mig Mag care să lucreze în Germania, Franta, Olanda, Marea Britanie in special pe platforme petroliere dar si in industria automobilelor. Salariile incep de la 1500 Euro/ luna la program de 40 ore/saptamana. Un sudor bun poate castiga in Norvegia si 19 euro/ora plus cazare asigurata. De altfel, sudorii pot câştiga bine şi în ţară, nu doar peste graniţă. De exemplu, o persoană calificată în sudura în argon poate ajunge să câştige peste 10.000 de lei pe lună.

Care sunt cerintele angajatorilor?

Sudorii trebuie să aiba minim 2 ani experienta pe tipul de sudura care il va efectua, de preferabil, sa deţină un certificat de calificare pentru sudură, cele mai cautate fiind cele pentru grupa 8 (136, 141), să aibă capacitatea de a citi desene si planuri.

O altă cerinţă o reprezintă cunoştinţele de limba engleză, franceza sau germana, un avantaj avand cei care cunosc norvegiană, suedeză sau daneză.

Cât costă un curs pentru obtinerea certificatului de calificare?

În Romania există mai multe firme care organizează cursuri de sudori, iar cererea este in crestere, cu atat mai mult cu cat detinerea unui astfel de certificat este de multe ori o conditie pentru angajare sau o crestere a salariului.

În majoritatea cazurilor, cei care fac cursuri de sudori ştiu care este oferta de locuri de muncă în domeniu din străinătate si fac acest curs ca apoi să plece să lucreze în altă ţară.

Un curs de sudor durează intre 3 si 6 luni şi costă în jur de 350 – 500 Euro.

Pentru cei care vor sa se angajeze in Romania ca si sudori, majoritatea firmelor platesc cursul angajatiilor, deoarece multi nu-si permit sa il plateasca, insa, angajatorii nu le pun la dispozitie certificatul obtinut de agajati, tocmai ca sa nu plece in alta tara.

În prezent, anunţurile postate pe site-urile de recrutare online arată că piaţa muncii din Romania dar si din strainatate, are nevoie constanta de sudori calificati, dar si de alti specialisti precum tamplari, lacatusi mecanici, muncitori in constructii, etc.