Multor oameni nu le place sa scrie, deoarece, invariabil, blocajul scriitorului loveste pe toata lumea, iar unii iau asta ca un semn ca nu sunt, in mod fundamental, inzestrati cu abilitati de scriere.

Daca ai fost vreodata descurajat de un astfel de moment, in care te blochezi in ganduri, stii cat de dureros este sa te uiti la o pagina goala, cu absolut nici o idee despre ce sa scrii pe ea. Adevarul este ca, pana si cei mai cunoscuti scriitori au momente frecvente in care se blocheaza, dar ei stiu cum sa se descurce si sa o scoata la capat.
Nu este o surpriza ca oamenii care nu au pregatire, ori formare in scris, in domenii, cum ar fi: domeniul stiintelor si inginerie, se incrunta atunci cand aud de scris.
Din acest motiv, daca vrei sa dovedesti ca esti scriitor expert, este foarte probabil sa iesi in evidenta fata de alti candidati sau, daca esti deja angajat, aceasta va aduce un plus jobului tau, mai ales daca astepti o promovare.
Dar, cum poate cineva sa devina un bun scriitor? Sau, o intrebare mai buna este: Cum poate cineva sa devina un scriitor prolific? (Ma refer la scrieri, cum ar fi rapoarte, manuscrise, publicatii, precum si toate celelalte documente pe care nimeni altcineva vrea sa scrie)

Exista mai multe carti (a se vedea paragraful urmator), care va pot ajuta sa va imbunatatiti scrisul. Dar aproape toate cartile accentueaza importanta cantitatii deasupra calitatii in primele stadii ale scrierii. La inceput, este mai important sa scrii mai multe idei pe hartie, decat sa ai o gramatica si ortografie perfecta. Ideile se nasc cu scrisul, si cu cat mai mult scrii, cu atat acest lucru iti va deveni mai usor. Un bonus este faptul ca, cu cat mai mult vei practica scrierea, cu atat vei fi mai creativ atunci cand pregatesti prezentari PowerPoint (o alta misiune pe care ceilalti ar putea fi fericiti sa ti-o predea tie).

"Elemente de stil" de catre Strunk si White este cartea numarul unu pe care vi-o recomandam si care va va ajuta sa va perfectionati scrisul. Cartea va fi partenerul vostru in drumul catre dezvoltarea acestei abilitati, atat de cautate, din moment ce rezuma cele mai multe reguli de gramatica si stil in mai putin de 100 de pagini.
"Scrierea disertatiei in 15 minute pe zi", de Joan Bolker, este o alta referinta populara, iar ideile sale pot fi aplicate la orice documente, nu doar in realizarea dizertatiilor.
"Cum se scrie o multime" de Paul Silvia este, de asemenea, o bogata resursa pentru cei din domeniul academic. Aceia dintre voi care doresc sa devina scriitori profesionisti (sau sa scrie pentru placere, in timpul liber) s-ar bucura, probabil, de oricare din cartile lui Julia Cameron, mai ales una dintre cele mai vechi ale autoarei, "Calea artistului".
Daca ideea perfectionarii scrisului va entuziasmeaza, va felicit. Daca nu va incanta, ganditi-va mai bine. Intr-o lume in care siguranta locului de munca este aproape inexistenta, cum ar fi daca tu ai fi cel care ar putea prelua sarcinile pe care nimeni altcineva nu ar trebui sau nu ar putea sa le preia? Scrierea tehnica este o abilitate ce se poate invata cu un pic de efort si care va va aduce o multime de beneficii in orice loc de munca.