In ani 90, dupa 3 ani de munca in Germania te intorceai in Romania si iti faceai o casa cu banii castigati. Din pacate acum situatia este cu totul alta si asta datorita faptului ca pe masura ce trece timpul, preturile din Romania au devenit comparabile si in multe cazuri chiar mai mari decat preturile din tari precum Anglia, Germania, Franta, Olanda etc. Problema este ca doar preturile au crescut de-a lungul timpului, iar salariile aici in Romania au ramas aproape la fel de mici. Datorita faptului ca preturile din Romania sunt aproximativ identice cu cele din afara, salariile castigate in strainatate nu prea mai au o foarte mare valoare nici in Romania. Totusi, cu un salariu castigat in strainatate, poti sa duci o viata decenta atat in Romania cat si in strainatate. In consecinta, dragi romani, nu va asteptati sa munciti in strainatate cativa ani si sa va imbogatiti deoarece acele vremuri au apus demult, ci mai degraba plecati in strainatate in speranta unei vieti mai bune si a unui trai decent.

Alegerea tarii in care doriti sa munciti este un pas important in procesul de emigrare si foarte multi romani fac o mare greseala: majoritatea aleg ca si destinatie tarile in care salariul este cel mai mare si acest lucru nu este intotdeauna cea mai inteleapta decizie. Cel mai bine ar fi sa alegeti tari in care raportul dintre salarii si costurile traiului este cel mai mare. Tocmai din acest motiv, foarte multa lume isi doreste sa munceasca in Anglia, insa doar dupa ce este prea tarziu, oamenii isi dau seama ca desi salariul este foarte mare…cheltuielile zilnice sunt de asemenea foarte mari si dintr-un salariu de 1200 lire abia daca poti sa pui deoparte sau sa trimiti acasa 300 lire.

Un alt lucru demn de luat in considerare in alegerea tarii in care doresti sa iti cauti un loc de munca este clima. Ropmania este o tara cu o clima temperata, nu exista nici prea mult soare nici prea mult frig, nici prea multa ploaie,insa sunt tari in care ploua aprope zilnic (de exemplu Marea Britanie), exista tari unde cateva luni nu ploua absolut deloc (exemplu Grecia, Cipru) si exista tari in care noaptea poate dura cateva zile sau chiar saptamani datorita pozitionarii geografice aproape de Poli. Toti acesti factori pot influenta pozitiv sau negativ experienta d-voastra in strainatate si de aceea trebuie analizate inainte de plecare.

Foarte important este de asemenea distanta dintre Romania si locatia in care doriti sa emigrati. Oricat vi s-ar parea de incredibil, foarte repede dupa parasirea Romaniei apare sentimentul de dor de casa, de familie, prieteni. Din acest motiv, cel mai intelept ar fi sa alegeti o destinatie din care sa puteti sa veniti cel putin odata pe an acasa fara a cheltui o avere pe biletul de avion.

In cazul in care cunosteti o limba straina, incercati sa obtineti un job intr-o tara in care se cere limba respectiva, deoarece avand avantajul cunoasterii limbii locale, sansele de a obtine un job calificat si bine platit cresc semnificativ.