Pentru cei mai mulţi dintre noi, răspunsul la ambele întrebări este: "Nu ştiu!" Am putea spune ceva despre abilităţile noastre, dar despre talente ... ei bine ... mai puţin!

Cei mai mulţi dintre noi am uitat ce talente avem, sau nici nu ni le-am descoperit. Ele au fost neclare în construirea carierei noastre, când am făcut primii bani, plătit ipoteca, ne-am trimis copiii la şcoală, am economisit pentru pensionare, etc.

Talentul

Să ne uităm la definiţia talentului.

Talent ~ s. n. Aptitudine, înclinare înnăscută într-un anumit domeniu; capacitate deosebită, înnăscută sau dobândită, într-o ramură de activitate, care favorizează o activitate creatoare. ◊ Loc. adj. De talent = talentat. ♦ Persoană înzestrată cu aptitudini remarcabile. – Din fr. talent, lat. talentum. (Sursă: DEX '98 )

Talentul este ceva ce facem în mod natural. Este ceva la care nu ne gândim, ci pur şi simplu îl facem, fără efort.

Talentul este capacitatea naturală a unei persoane de a face anumite lucruri care nu pot fi dezvoltate prin formare şi practică. Fiecare dintre noi trebuie să ne descoperim capacitatea naturală, să o dezvoltăm şi să o stăpânim, astfel încât această să fie eficientă de-a lungul unei cariere alese.

Descoperirea talentului personal este foarte importantă în construirea unui portofoliu de carieră/ a unui brand personal eficient.

Gândeşte-te la copilărie. Ce îţi plăcea cel mai mult să faci? Ce activităţi făceai? Care erau lucrurile care te puneau pe gânduri? Care erau acele lucruri care îţi dateau energie?

Gândeşte-te apoi când ai ajuns la maturitate. Pune-ţi aceleaşi întrebări.

Este greu?

Fă o lista cu toate talentele tale. Hmmm ... nu îţi vine nimic în minte? Să mergem mai departe.

Aptitudine

Să ne uităm la definiţia aptitudinii.

APTITÚDINE, aptitudini, s. f. Însuşire psihică individuală care condiţionează îndeplinirea în bune condiţii a unei munci, a unei acţiuni; aplicaţie, înclinaţie, dar2. – Din lat. aptitudo, -inis, fr. aptitude. (Sursă: DEX '98 )

APTITÚDINE s.f. Înclinare, dispoziţie naturală; destoinicie, pricepere. [Cf. fr. aptitude]. (Sursă: DN )

Aptitudinea sau abilitatea este ceva ce învăţăm. Abilităţile sunt dezvoltate. Acestea se pot învăţa prin formare. Poţi exersa o anumită abilitate. Ai posibilitatea să stăpâneşti o abilitate astfel încât să pară că este talent.

Aici se încadrează abilităţile precum programare, design, scriere tehnică, web design, marketing de conţinut, etc.

Dar ar putea fi şi o abilitate soft, cum ar fi negociere, management de proiect, management de personal, etc.

Faceţi o listă cu toate aptitudinile pe care le aveţi. Ar putea dura ceva timp....

Care sunt talentele tale date de Dumnezeu?

Punctul culminant al problemei este că dacă sunteţi în câmpul muncii de peste 10 ani, v-aţi dezvoltat o mulţime de abilităţi.

Punctul crucial al problemei este mulţi dintre noi spun acum suntem sătui şi obosiţi să folosim aceste abilităţi.

De ce ne-am dezvoltat aceste aptitudini? De multe ori a fost pentru că angajatorul nostru ne-a plătit pentru a dezvolta aceste aptitudini? Ne-am dorit să folosim aceste aptitudini? Ne-a plăcut acele aptitudini? De multe ori folosirea acestor aptitudini a fost spre binele nostru! Când am început să utilizăm aceste aptitudini din nou şi din nou ... nu le-am mai apreciat şi adeseori am auzit spunându-ni-se:

Eşti atât de bun la asta, de ce ai vrea să renunţi?

Ai plătit mulţime de bani, de ce ai vrea să renunţi?

Sună familiar?

Problema este utilizarea acelor abilităţi care au fost dezvoltate pentru că altcineva a vrut să înveţi aceste aptitudini.

Acest lucru se întâmplă destul de des în rândul tinerilor care îşi doresc un loc de muncă bine plătit. Nu spunem că este un lucru rău, ci mai degrabă, vă încurajăm să vă descoperiţi întâi talentele înnăscute pe care le aveţi fiecare dintre voi.