Insa ceea ce nu stiu absolvenţii de facultate, este ca accesul pe piaţa muncii din străinătate poate fi dificil din cauza lipsei de experienţă, exact ca si in Romania. Diferenta o face faptul ca in strainatate, experienţa necesara poate fi obtinuta prin efectuarea de stagii la firmele străine, inca din facultate, lucru mai greu realizat in Romania.

Cele mai cautate tari pentru efectuarea de studii universitare in strainatate sunt Marea Britanie, Germania, Olanda, Franta sau Danemarca.

Ce ar trebui sa stie tinerii absolventi este ca angajatorii apreciaza intotdeauna experienta in fata diplomei, asadar, Pentru a se putea angaja mai usor imediat dupa ce isi termina studiile, ei pot efectua internshipuri platite sau nu la diferite firme straine, chiar din timpul facultatii.

De asemenea, studentii pot sa se angajeze cu contract de munca “part time” adica cu jumatate de norma sau pot sa se inscrie la programe de genul “Work and travel” pe timpul vacantei.

Programele pentru studenti “Work and travel” exista in SUA, Grecia, Cipru, Spania. Aici studentii au nevoie sa prezinte o adeverinta ca frecventeaza cursurile unei facultati si munca in strainatate pe perioada vacantei i se va considera ca fiind un stagiu de practica.

Joburile cele mai cautate de studenti sau tinerii absolventi in strainatate sunt cele din domeniul Hoteluri/restaurante dar si din domeniul vanzarilor. Joburi precum camerista, ospatar/ospatarita, barman, pool boy, bell boy, kitchen porter sau babysitter sunt doar cateva dintre joburile la care aplica studentii si proaspetii absolventi de studii superioare. Mai ales in domeniul turistic, angajatorii ofera training tinerilor si nu pun foarte mult accent pe experienta anterioara.

Absolventii de studii tehnice pot dobandi experienta necesara inca din timpul facultatii, cu ajutorul schimburilor de experienta oferite de programul IAESTE (Asociatia Internationala pentru Schimburi de Studenti pentru Experienta Tehnica)

Aceasta asociatie ofera studentiilor care urmeaza cursurile unei universitati cu profil tehnic, oportunitatea de a acumula experienta tehnica in strainatate si se ocupa cu intermedierea dintre student si angajator dar si de procesul de relocare in tara unde merge.

Mai multe informatii despre stagiile de practica (internshipuri) care sunt in momentul de fata disponibile pentru studenti gasiti pe pagina Eurodesk – portal de informare pentru tinerii care vor sa studieze, sa faca voluntariat sau sa munceasca intr-o alta tara europeana.

Realitatea este ca, procentul tinerilor absolventi de studii superioare care isi gasesc un loc de munca in domeniul lor de studiu este foarte mic.

Cele mai mari sanse o au cei care absolvesc o scoala cu profil medical, cum ar fi cea de asistente medicale. De exemplu, in Marea Britanie, angajatorii incheie contracte de colaborare cu Colegiile de Asistente medicale, prin care persoana care va absolvi colegiul are deja un loc de munca intr-un azil sau spital. Singura conditie este ca persoana sa detina Uk Pin Number, iar pana il obtine, va ocupa postul de infirmiera.

Asadar, tot mai multi tineri opteaza pentru se inscrie la universitati din strainatate, insa si mai multi sunt cei care, dupa terminarea unei facultati din Romania, vor sa mearga la munca in strainatate chiar daca trebuie sa faca sacrificii financiare, sacrificii privind discriminarea sau bariere culturale.