În acest articol doresc să îți împărtășesc 3 întrebări dificile pe care le poți auzi la interviul de angajare.

1. Povestește-mi puțin despre tine

Prin această întrebare, intervievatorul dorește să afle mai multe despre motivațiile și așteptările tale și, dacă e cazul, să detecteze posibile incoerențe sau puncte slabe care se pot afla în CV-ul tău.

Ceea ce NU trebuie sa faci

Mulți candidați fac aceeași greșeală, descriu în ordine cronologică ceea ce se regăsește în curriculum vitae deoarece ei cred că asta li se cere. Datorită faptului ca acesta deține CV-ul tău, această posibilitate este imposibilă. Nu îți pierde oportunitatea.

Ceea ce trebuie sa faci

Așadar, trebuie să procedezi diferit față de ceilalți candidați pentru a avea success. Tot ceea ce trebuie să faci este să povestești despre tine. Acest lucru nu este foarte diferit de a descrie un film sau o carte. Nu trebuie să inventezi nimic, dar trebuie să aibă un sens.

Dacă, de exemplu, ai studiat inginerie, apoi ai lucrat în domeniul bancar și, într-un final, în sectorul internetului, poți spune următoarele:

Am început să studiez inginerie deoarece îmi plăceau matematica și fizica, iar în acel moment consideram că este o meserie care mă va motiva tot restul vieții; în ultimul an de facultate am realizat că îmi plăcea matematica financiară și am decis să caut oportunități de locuri de muncă în sectorul financiar. Așa am obținut primul meu job, în care am învățat multe despre evaluarea investițiilor financiare. În acel moment mi-am dat seama despre utilitatea internetului și despre marile posibilități de avansare pe acest sector. Este un domeniu dinamic, care îmi place foarte mult și în acest moment îmi doresc să îmi orientez cariera profesională pe aceste tipuri de locuri de muncă.

Se observa diferența dintre a povesti și a relata CV. Povestind îi dai curriculum-ului un sens.

2. De ce dorești să lucrezi în acestă întreprindere?

Această întrebare este foarte clară și, totuși, mulți candidați răspund într-o manieră incorectă. Chiar dacă această întrebare ți-a fost adresată de către intervievator, ceea ce acesta își dorește este să vorbești despre firmă care îi aparține sau la care lucrează, de ceea ce te motivează să lucrezi acolo.

Nu trebuie sa vorbești despre tine, despre locurile tale anterioare de muncă, despre experințe prin care ai trecut sau despre frustrările tale. Poți, în schimb, să vorbești despre job-urile pe care le-ai avut și să faci o comparație cu firma la care ai interviu.

Trebuie să detaliezi calitățile organizației, punctele sale forte și oportunitățile pe care consideri că ți le va oferi acest loc de muncă. De asemenea, trebuie să explici ce anume te motivează să lucrezi acolo și de ce te consideri potrivit pentru acel post.

De exemplu:

Consider că acest loc de muncă este o mare oportunitate pentru mine deoarece: În primul rând, firma dumneavoastră este într-o continuă dezvoltare și, de aceea, cred că sunt oportunități de a progresa profesional. În al doilea rănd, postul liber este dinamic, pot să învăț mult și să mă realizez din punct de vedere profesional. În al treilea rând, întreprinderea deține o reputație excelentă și este un loc foarte bun pentru a lucra. Și nu în ultimul rând, mă gândesc atât la o dezvoltare personală, cât și profesională, iar firma dumneavoastră este cea care îmi poate oferi acestă posibilitate.

După cum bine se observă, vorbești despre firmă, nu despre tine.

3. De ce ar trebui să te angajăm?

Aici trebuie să te “vinzi” cel mai bine, să îți pregătești un discurs care să-l mulțumească pe intervievator. Acesta dorește să îi dai motive pentru a gândi ‘el este candidatul de care am nevoie, cel care se potrivește cel mai bine postului disponibil’.

Nu trebuie să spui ‘ cred că sunt persoana indicată’, ‘muncesc mult ‘ sau ‘am chef de muncă ‘. Acestea nu sunt greșite, dar nu sunt motivele tale. Poți, în schimb, să spui despre profiul tău profesional, calificative, certificate și ce reușite ai avut până în momentul de față.

De exemplu:

În primul rând, profilul meu profesional se adaptează cerințelor postului dumneavoastră: la nivel tehnic, am o vastă experiență în îndeplinirea sarcinilor similare cu cele din descrierea ofertei de muncă, iar la nivel functional, dețin bune capacități de comunicare, de conducere și de gestionare a echipei datorită job-urilor anterioare. În plus, acest loc de muncă mă motivează mult și sunt dispus să muncesc dur.

Întrebarile dificile din timpul interviului de muncă reprezintă un factor important deoarece la acestea greșesc cei mai mulți candidați și se diferențiază vizibil între ei.