Scaderea numarului de locuri de munca si cresterea candidatilor pentru un job bun fac in asa fel incat competitia sa fie mai stransa de la an la an. Tocmai de aceea este absolut necesar sa stai afara din multime si sa poti demonstra ca stapanesti competentele mentionate, nu doar sa le treci in CV. Cele mai cautate astfel de aptitudini sunt:

Abilitati analitice

Absolut toate domeniile, de la IT si pana la constructii se confrunta zilnic cu probleme. Abilitatile analitice presupun identificarea cu succes a cauzei problemei si gasirea de solutii rapide si eficiente. In Romania s-au infiintat recent cateva cursuri specializate, menite sa contribuie la dezvoltarea acestor competente in randul viitorilor angajati.

Aptitudini de comunicare

Tot mai multe joburi din ziua de azi se axeaza pe interactiunea cu publicul. Chiar daca viitorul tau loc de munca va insemna sa lucrezi la un birou, de multe ori tot va fi necesar sa discuti cu clienti nemultumiti sau sa iti justifici actiunile. Prin urmare, fii prietenos, exerseaza mentinerea contactului vizual si nu te lasa coplesit de emotii in cadrul interviului de angajare.

Abilitati de prelucrare a informatiei

Informatia inseamna putere, iar daca stii cum sa o manuiesti, nu te va mai impiedica nimic sa obtii jobul la care visezi. Chiar daca suna putin sofisticat, aceste aptitudini pot fi demonstrate relativ usor, prin folosirea cat mai eficienta a motoarelor de cauare si puterea de a accesa rapid date ori documente, in functie de cerintele jobului.

Aptitudini manageriale

Managementul presupune organizare si planificare. Fiecare angajator are nevoie de cineva care sa detina aceasta abilitate, pentru a contribui la buna functionare a companiei. Orice proiect, cat de mic si aparent lipsit de importanta ar fi, are nevoie de o planificare realizata intr-o maniera profesionista. Asadar, chiar daca nu vei fi angajat pe pozitia de manager, va trebui sa detii aptitudini de management pentru a-ti organiza timpul si munca eficient, a depista potentialele riscuri sau intarzieri si a prevedea rezultatul final al muncii tale.

Bineinteles ca aptitudinile cerute difera de la job la job, insa acestea ar fi cele universal valabile si necesare fiecarui angajat. In ceea ce priveste modalitatile de dezvoltare, asa cum am mai spus, exista cursuri de scurta durata concepute special pentru asa ceva.