Ce este freelancing-ul? 

Activitatea prin care liberii profesionisti muncesc independent pentru diferite companii sau angajatori privati, pe care si-i aleg singuri.

Cum functioneaza? 

Simplu: alegi ceva ce iti place sa faci sau la care esti foarte bun (web design, scriere de articole, editare in photoshop etc.) si cauti angajotori care au nevoie de aptitudinile tale. Cel mai adesea poti gasi clienti pe platforme online, unde, in urma completarii unui proiect vei primi feedback de la angajat, evaluandu-l si tu la randul tau. Iti poti crea astfel, incetul cu incetul, o reputatie si chiar o cariera.

Daca nu te pricepi la selectarea clientilor, negocieri sau vrei sa economisesti timp, exista posibilitatea de a te alatura unei companii care se ocupa cu gasirea job-urilor pentru tine si alti angajati.

Pentru cei mai multi dintre noi, un job care nu necesita deplasarea la locul de munca si nu implica vreun sef este un vis devenit realitate. Totusi, munca de acasa nu e chiar asa de usoara si relaxanta pe cat pare.

In primul rand, vei lucra singur tot timpul. Daca te gandesti serios sa renunti la locurile de munca traditionale pentru a deveni freelancer, trebuie sa fii dispus sa petreci ore intregi in fata unui gadget, fara a interactiona cu nimeni.

Apoi, trebuie sa te asiguri ca esti capabil sa te organizezi eficient - nu o sa mai fii un angajat caruia sa i se spuna constant ce are de facut. Iti vei planifica orele de lucru asa cum vrei, insa ca la orice job, munca trebuie livrata la timp. Nu numai ca vei munci cand doresti, ci iti vei dezvolta astfel si aptitudinile manageriale, ceea ce te va ajuta pe viitor, daca vei dori sa te intorci la un loc de munca traditional.

De asemenea, chiar daca alegerea propriilor clienti este un avantaj, nu vei da intotdeauna peste angajatori deschisi, care sa iti spuna exact ce vor de la tine. Unii nu vor fi multumiti de ceea ce le oferi, altii iti vor cere sa faci lucruri imposibile, iar altii, indiferent cat de bune sunt serviciile tale, iti vor da feedback negativ, micsorandu-ti astfel sansele de a fi ales pentru alte job-uri. Fiecare job are riscurile sale, deci trebuie sa te asiguri ca esti stapan pe propriile emotii si ca nu vei lasa astfel de evenimente sa te descurajeze si sa iti afecteze proiectele viitoare.

Freelancing-ul poate fi salvarea celor care nu agreeaza atmosfera stresanta de la locurile de munca, sefii sau munca in echipa, in timp ce pentru altii poate reprezenta o sursa de venit pe langa salar.