Majoritatea celor care se orienteaza spre o cariera in invatamant sunt atrasi de aspecte precum:

  • program de lucru relativ scurt
  • apropierea de domiciliu
  • castigarea unei reputatii
  • posibilitatea de a munci cu copiii
  • perioada de concediu mare
  • posibilitatea de a castiga bani in plus in afara programului etc.

Ce nu stiu aceste persoane este ca jobul de profesor implica mult mai multe responsabilitati in plus fata de simpla activitate de predare.

In primul rand, este nevoie lunar de o multime de documente. De la planificari la rapoarte si planuri de lectie, un profesor isi va sacrifica o mare parte din timpul liber pentru a le redacta pe toate. Este adevarat ca inceputul e mai greu si ca dupa o perioada nu mai este chiar atata munca in plus, insa va trebui sa tineti pasul cu toate schimbarile - frecvente de altfel - impuse de lege si sa adaptati toate documentele conform acestora.

In al doilea rand, va trebui sa fiti foarte bun in ceea ce faceti. S-au terminat vremurile in care profesorul era respectat pentru jobul sau si nimeni nu indraznea sa ii conteste comportamentul. In ziua de azi, elevii fac sesizari atunci cand considera ca profesorul nu e suficient de motivant sau nu are un stil de predare eficient. O astfel de sesizare poate ajunge pana la inspectoratul judetean sau chiar la minister in cazuri extreme, fiind posibil chiar sa va lase fara loc de munca.

Apoi, chiar daca nu va veti intalni cu astfel de probleme, va trebui sa captati atentia elevilor. Acest lucru este absolut necesar atat pentru satisfactia personala, cat si pentru a deveni un membru valoros al institutiei in care lucrati. Nu va fi usor, intrucat unii elevi nu se vor arata interesati indiferent de cat de moderne si originale vor fi metodele dumneavoastra de predare. De aceea, va trebui sa stiti cum sa va stapaniti emotiile si sa nu va lasati coplesit de astfel de situatii.

Plangerile din partea parintilor vor aparea si ele, poate chiar in primele luni de predare. Oricat de tare v-ati da silinta sa va faceti treaba bine la locul de munca, unii parinti vor incerca intotdeauna sa dea vina pe dumneavoastra pentru rezultatele slabe obtinute de copiii lor. Nu veti putea niciodata multumi pe toata lumea: unii prefera stilurile non-traditionale de predare, in timp ce altii sunt de parere ca manualul, caietul si pixul sunt tot ce ii trebuie unui elev bun.

Va fi stresant. De la examenul de titularizare si pana la acomodarea la noul loc de munca, veti intampina o multime de momente tensionate. Cei mai multi dintre profesori declara ca si-au dat seama ca au ales o cariera gresita abia in primele zile de predare. Asadar, va sfatuiesc sa va ganditi bine inainte de a alege un job de profesor si sa luati in calcul toate aspectele.

Salariul nu va fi deloc motivant. Dimpotriva, veti incepe cu minimul pe economie si veti obtine mai mult doar dupa ce acumulati vechime. Puteti totusi sa va mariti veniturile prin meditatii la domiciliu, insa acest lucru depinde de materia pe care o predati.