De fapt, mai multe de trei sferturi din angajatori spun ca personalitatea unui candidat conteaza la fel de mult ca si abilitatile lui tehnice, iar 16% dintre angajatori spun ca apreciaza mai mult personalitatea candidatului decat abilitatile tehnice. 

Atunci cand Universum, o companie de branding din Stockholm, a intervievat peste 400.000 de profesionisti si studenti din intreaga lume pentru a afla ce trasaturi de personalitate sunt cele mai cautate, 86 % au raspuns: profesionalismul. Aceasta este o trasatura pe care intervievatorii o vor cauta intotdeauna la candidati. Cel mai bun mod de a te prezenta ca un profesionist este de a te asigura ca esti imbracat corespunzator pentru interviu, sa pui un zambet pe fata, si sa oferi o strangere de mana ferma.
In plus, in timpul interviului, asigurati-va ca sunteti gata sa raspundeti la intrebari de orice fel.
Am extras in cele ce urmeaza cateva trasaturi de top pe care angajatorii nu doar ca le cauta, dar sunt si impresionati atunci cand un candidat le detine:

Abilitati interpersonale

In ziua de astazi, este foarte rar sa gasesti un loc de munca, care este complet separat de restul societatii sau in care sa nu ai nici un contact cu colegii. Acesta este doar unul dintre motivele pentru angajatorii cauta candidati care pot demonstra abilitati interpersonale excelente si capacitatea de a lucra bine cu ceilalti. Este o necesitate absoluta ce trebuie sa se regaseasca in CV-ul tau, pe langa faptul ca ai abilitati de comunicare corespunzatoare.

Inainte de interviu, gandeste-te la modul in care vei raspunde la intrebari. De exemplu, angajatorul te poate intreba cum ai facut fata unui coleg de munca sau client dificil. Ar trebui de asemenea, sa fii pregatit pentru angajatorii care nu sunt interesati doar de modul in care te descurci cu cineva pe care nu il placi, ci cum te descurci cu colegii de serviciu cu care sentimentul este reciproc.

Auto-motivare

58% dintre cei care au raspuns la sondajul Universum au spus ca sunt in cautarea unor angajati auto-motivati, aceasta trasatura fiind inca una importanta. De fapt, daca mergi la un interviu pentru un post in vanzari, auto-motivarea este una dintre trasaturile cheie pentru care angajatorii o vor cauta. O persoana care lucreaza in vanzari, care este auto-motivata si munceste din greu, va aduce mai mult profit decat un angajat care nu se implica. In plus, din moment ce cele mai multe dintre salariile si castigurile in vanzari sunt bazate pe comisioane din ceea ce se vinde, este vital pentru traiul lor sa arate auto-motivare.

Daca ai experienta in vanzari, discuta cu angajatorul despre un moment in care ti-ai depasit targeturile pe care angajatorul anterior ti le-a cerut. De asemenea, fii gata sa raspunzi la intrebari cu privire la momentele in care modalitatile tale de abordare au avut rezultate, sau atunci cand ti-ai transformat o slabiciune intr-un punct forte.

Flexibilitate

In timp ce unii oameni se adapteaza greu, este important in societatea de astazi sa arati ca esti flexibil. Multe companii recunosc ca singura constanta in aceasta lume este schimbarea, si au nevoie de angajati care sunt dornici sa faca acele modificari odata cu ei. Introducerea cuvantului "flexibil" in CV-ul tau nu este suficient pentru a arata ca ai aceasta trasatura. Este de fapt, una dintre cele mai utilizate clisee care apar in prezent in aproape toate CV-urile.
In schimb, include exemple specifice, cand ai tratat aspectele imprevizibile ale unui loc de munca. Exemplele ar putea include un moment in care ai lucrat la un proiect mare, cu personalitati multiple, sau cand un client si-a schimbat in mod neasteptat planul, in timp ce lucrai la un proiect.

Curiozitate intelectuala

Universum a descoperit, de asemenea, ca 57% dintre companii cauta candidati care au curiozitate intelectuala. Angajatorii doresc sa se asigure ca angajatii lor sunt pasionati de a invata lucruri noi si pot tine pasul cu schimbarea tehnologiei si tendintelor. Candidatii trebuie sa se asigure ca sectiunea hobby-uri si interese este bine actualizata in Cv-ul lor.

Abilitati de mentoring

Tot mai multe companii inteleg avantajele de a avea mentori la locul de munca, si sunt in cautarea de angajatii care isi pot dezvolta rolul de mentor. Mentorii isi folosesc experienta lor pentru a ajuta pe ceilalti sa isi rezolve problemele si sa se simta mai putin izolati la locul de munca. La randul sau, acest lucru ajuta si angajatorii, deoarece angajatii fac mai putine greseli la locul de munca si au o mai mare satisfactie profesionala.

Desi multe dintre intrebarile de interviu discutate mai sus nu au un singur raspuns corect, ele ofera intervievatorului o sansa de a vedea modul in care personalitatea s-ar potrivi in cultura locului de munca. Daca esti in cautare de locuri de munca, asigura-te ca prezinti aceste trasaturi de personalitate in CV-ul tau si in timpul interviului.